Arhitectura vinului : Crama Birăuaș

Arhitectura vinului : Crama Birăuaș

Cum sunt amenajate cramele din punct de vedere arhitectural în România? Se știe că în mod normal o cramă este o clădire unde se realizează toate operațiunile specifice preparării vinulu. Formele arhitecturale sunt ușor identificabile, aparținând unui stil cu precădere utilitar și subordonat procesului tehnologic. Cu o istorie de peste 200 de ani pivnițele Birăuaș spun povestea acestei arhitecturi vernaculare.

Dezvoltarea intensă a viticulturii şi vinificaţiei de-a lungul secolelor a avut nevoie de anumite categorii de construcții care să le deservească. În istoriografia romanească este evidențiată prezența unor construcţii originale viticole, care marchează arhitectura tradiţională legata de practicarea acestei ocupaţii. Piatra, pământul și lemnul sunt materialele cele mai des folosite la construcția caselor și gospodăriei. În zonele viticole, casele au fost concepute cu pivnițe mari pentru depozitarea vinului și produselor.

Cunoscute si sub numele de colne, acestea sunt construcții specifice pentru această regiune viticolă, frumos amenajate, în nuanțe de maro, crem și alb, atât la interior cât și la exterior si unde  predomină inserțiile de lemn cu un design tradițional de locuință fără etaj.

Complexul de clădiri este poziționat pe culmea unui deal aflat în centrul domeniului. Volumetria construcţiilor formează un tot unitar, ce reprezintă o arhitectură vernaculară care accentuează individualitatea construcțiilor.

Romania Sotheby’s International Realty anunță listarea spre vânzare a Pivnițelor și a Cramei Birăuaș, județul Arad, la prețul de 950.000 de euro. Pachetul de vânzare cuprinde și 60.000 de sticle de vin premium îmbuteliate.Proprietatea are o suprafață utilă de 1,260 mp și beneficiază de 10 camere, 5 băi și 3 pivnițe pentru depozitare vinuri cu suprafața de 200 mp fiecare. Terenul pe care este situat imobilul are o suprafață de 4 hectare, cu 3,13 hectare de plantație de viță certificată D.O.C Miniș și o livadă de pomi fructiferi. “Crama Birăuaș este o proprietate cu istorie seculară, care a beneficiat de-a lungul timpului de recunoaștere internațională, iar scopul nostru este să o redăm circuitului economic, comercial și, de ce nu, cultural”, a declarat Constantin Prisecaru, Managing Partner Romania Sotheby’s International Realty.

Pe lângă cramă și echipamentele necesare vinului, există și o mini-distilerie unde sunt produse distilate de înaltă calitate din vin și tescovină ( „Grappa“ ), precum și un vin special fortifiat („vin de noix“). Proprietatea se vinde împreună cu utilaje/ echipamente producție vin/ distilat și prelucrare vie (lista completă disponibilă la cerere), un pachet de branding și ecommerce nou (site nou, shop online integrat, rebranding logo, etichete, cărți vizită, listă vin etc), contracte comerciale interne – retail și HoReCa, precum și export în China. Alături de vie sunt și două corpuri de casă (colne vechi construite la mijlocul secolului XIX) de 380 mp în total, amenajate ca spațiu de degustare și relaxare, o clădire de producție de 210 mp, 200 mp de pivnițe boltite plus terase acoperite și un pod mansardabil de cca. 200 mp. Mai multe detalii puteți găsi aici. La Birăuaș se face vin din 1801, pe atunci sub numele Domeniile Josef Domany, furnizor oficial al Curții Imperiale de la Viena care dobândește acest statut de K.U.K. Hoflieferant în 1899 la Viena.

Romania Sotheby’s International Realty este singura companie de consultanță imobiliară din România specializată în promovarea și tranzacționarea proprietăților istorice și artistice, parte a patrimoniului identitar românesc: palate, castele, conace și vile vechi de secole.

Pentru mai multe informații, vizitați www.sothebysrealty.com și www.sothebysrealty.ro