Casa Magazin: Cum se restaurează o casă bătrânească, Casa Șona
În Țara Fagarsului, nu departe de Brașov există localitatea Șona. Aici casele vechi de câteva sute de ani au început să fie salvate rând pe rând. Cu o arhitectură unică care îmbină influențe săseșți și maramureșene o astfel de locuința a fost readusă la viață cu multă muncă și migală de familia Giurgiu.
„Casa am cumpărat-o în anul 2007, stătea de vreo 3- 4 ani în ziar la anunțuri era într-o stare jalnică. Totuși m-am bucurat pentru că grinzile din stejar nu erau vopsite nu erau date cu lac, și cu asta am avut noroc și le-am pus în valoare ulterior „, ne-a povestit Viorel Giurgiu.
Inițial a vrut doar să realizeze o investiție dar treptat s-a transformat într-un pasionat restaurator, colecționar de obiecte vechi, ghid turistic și grădinar. Restaurarea casei a durat mai bine de zece ani și a presups implicare întregii familii dar și a comunității .
„Casa a fost construită în 1880 numai cu piatră, lemn de stejar și lut cu influențe săseșți, tot satul este construit numai din piatră lut și stejar vorbim de casele vechi. Am refăcut casă numai prin forțe proprii, timp de 10 ani am restaurat și astăzi este ceea ce a fost odată”, ne explică Viorel.
La fățadă se remarcă̆ clar influențele arhitecturii să̆seșți unde frontonul este prevăzut cu o a treia „apă̆”, redusă̆ că dimensiuni, că o „pleoapă̆” deasupra ferestrelor.
Șura este un element central al locuinței și este unul dintre cele mai bine conservate elemente ale casei fiind construită̆ în special din lemn și piatră̆. Pasiunea lui Viorel Giurgiu nu s-a oprit doar la restaurare, acesta și-a transformat investiția și într-un mic muzeu, altfel unde poți dormi iar copii pot vedea și atinge obiecte de uz casnic care pe vremuri erau folosite în gospodărie.
Pentru că a fost vorba de o restaurare totală a imobilului s-a pă̆strata structura arhitecturală originală a casei cu două camere. Iar în prezent „camera din făță” nu mai are scop ceremonial ci găzduiește turiștii aflați în vizită la Sona. Tot pentru originalitate toaletă și dușul sunt în curte.
Pasiunea lui Viorel Giurgiu nu s-a oprit doar la casă să, în fiecare vara alături de o asociație și de comunitate se restaurează fațadele ale caselor din sat.
Satul Sona are o istorie bogată și puțîn cunoscută. Nu departe de centrul localității există 8 piramide sau mai bine zis tumului a căror existența se crede că este mai veche decât perioada dacică, iar specialiștii presupun că ar fi morminte în genul celor celtice. După ce localitatea a trecut prin etape de depopulare , acum începe să prindă viață și are multe de oferit.