Locuința potrivită. Cum o alegi?
Un moment fericit, dar complicat din viaţa noastră: cel în care ne cumpărăm casa pe care o vrem… acasă. Achiziționarea unei locuinţe implică însă un lung proces de analiză și comparare a mai multor variante
Începe o misiune de cercetare. De la zona în care este amplasat imobilul până la dotările pe care ni le dorim şi bineînţeles preţul.
Important este, pe lângă ce visăm fiecare, să facem şi alegerile bune. Aşa că vă propunem o serie de recomandări. Un fel de top al lucrurilor de care trebuie să ţineţi cont dacă vă pregătiţi să vă luaţi casă.
La prima vedere, pare uşor. Luăm un pix şi o hârtie. Ne plac balcoanele mari? Trecem cerinţa pe listă. Ne dorim să stăm în centru? Asta căutăm. Problemele apar când confruntăm bugetul cu ofertele. Şi visele cu realitatea. Mai ales că… nu sunt mulţi cei care ştiu ce înseamnă, de exemplu, clasa U2 de risc seismic. Şi atunci…
Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei ne sfătuiește: ”Cei care nu au destule informații sau formare să întrebe nu un dezvoltator și nu un vânzător, ci un expert neutru”.
Ce facem mai departe? Ne asigurăm, de exemplu, că nu ne izolăm. De lume. Etajul la care este situat apartamentul contează. Nu întinerim, iar la un moment dar urcatul pe scări nu va fi deloc o plăcere. Chiar şi liftul se mai strică. Sau se opreşte curentul…
Nu uitați și de utilități: în contextul preţurilor din ce în ce mai mari, centrala proprie este cu siguranţă un avantaj. Foarte vehiculat este şi conceptul de eficienţă energetică. Şi apropos de energie… cea a copiilor trebuie şi ea prevăzută. Iar dezvoltatorii ţin cont de asta.
Iar asemenea complexe au tot apărut în ultimii ani. Practic, după câteva plimbări şi vizionări, veţi vedea că expresia „Vreau să stau în centru, dar nu-mi permit” are totuşi soluţii.
Foto: pexels.com