O nouă viață pentru Palatul Cantacuzino

O nouă viață pentru Palatul Cantacuzino

Aflată într-o stare jalnică, una dintre cele mai frumoase clădiri din București, Palatul Cantacuzino care adăpostește Muzeul „George Enescu”, intră în reparații.

Ministerul Culturii a dat undă verde reabilitării acestui monument istoric, însă procesul se anunță anevoios și costisitor. Reabilitarea este estimată la 5,5 milioane de euro.

Acum 115 ani, Palatul i-a aparținut lui Gheorghe Cantacuzino. Zis și Nababul, a fost unul dintre cei mai bogați oameni din România, prim-ministru, dar și primar al Capitalei. Mai târziu, clădirea a fost transformată în Muzeul „George Enescu”, pentru că marele compozitor s-a căsătorit cu fosta nora a Nababului și au locuit împreună acolo până la plecarea în Franța. Așadar, un loc plin de istorie, de prea multă vreme uitat de autorități.

Nu doar stâlpii din marmură îi pun în dificultate pe specialiști, dar și tapiseriile deteriorate și picturile din tavan, care reproduc scene din mitologie.

Sunt trei încăperi mari care trebuie refăcute complet. Fosta sală de bal, sufrageria și fostul salon de muzică al palatului.

O oglindă din cristal, veche de mai bine de 100 de ani, reflectă astăzi sala pustie și dezolantă a Palatului Cantacuzino. Dar toate aceste elemente, începând de la pereți, decorațiuni, picturi, și chiar și foița din aur vor fi refăcute integral.

Reparațiile ar trebui să fie gata peste doi ani. Anul viitor este posibil să înceapă și reabilitarea Muzeului Național de Istorie, închis de ani buni cu excepția unor colecții care pot fi vizitate.

 

Palatul Cantacuzino, București Copyright: Institutul Național al Patrimoniului [inp.org.ro]. Realizator: Tudor Panduru