Casa Magazin : arhitectura vernaculară

Casa Magazin : arhitectura vernaculară

În ediția cu numărul unu Casa Magazin, care se difuzeaza in fiecare sambata de la ora 9.30 pe  DIGI24 TV, am prezentat ce este aceea arhitectură vernaculară. O pensiune din Prahova a readus la viață tehnicile arhaice de construcție folosite de țăranii români. Despre ce este vorba vedeți în următorul material video.

Satul romanesc traditional, prin toate componentele sale: asezare, materiale, forme, proportii, cromatica, este un exemplu de unitate, de armonie, intre natura vie a peisajului si natura artificiala a elementelor construite.  In ultima perioada asistam la o renastere a arhitecturii vernaculare adusa in contemporan. O casa de oaspeti din Prahova a readus la viata traditiile romnesti imbinanad tehnicile de constructie vechi cu cele moderne.  Rezultatul  a fost o armonie a formelor si culorilor naturii, in succesiunea lor fireasca.

Complexul este construită în stil arhitectural popular muntenesc, folosind exclusiv elemente arhitecturale și tehnici de construcție din zonă, dar și foarte multe materiale recuperate de la casele, morile și grajdurile vechi ale satului.

 

Tehnicile de constructie arhaice folosite de tranaul roman aproape ca s-au pierdut. Prin urmare a fost necesar un studiu al muzeelor taranesti dar si multa determinare din partea proprietarilor.

Gospodariile  taranesti aveau o organizare bine definita, in a caror componenta regasim cladiri care au la baza functionalitatea: casa principala, grajdul, patulul sau atelierul de tampalarie. Aceste cladiri si-au pastrat o parte din idea orginala dar au fost reconvertite in spatii de locuit moderne.

Gospodăria moșnenească se află în mijlocul unei livezi de pruni si proprietarul a incercat sa ii pastreze farmecul autentic.

Desi este un complex cat se poate de traditional si autentic, asta nu inseamna ca nu are tot confortul timpurilor prezente. Elementele noi au fost combinate cu grija cu cele moderne si au avut ca rezultat  o gospodarie cat se poate de traditionala in armonie cu natura.

Gospodăriile țărănești tradiționale constituie adevărate ”oaze” de liniște și reîntoarcere în trecut, la o viață simplă, dar bazată pe munca de zi cu zi, la un mod de existență lipsit de confortul tehnologiei de vârf, dar mult mai durabil și sănătos.

La interior amenajarea a pastrat tema traditionala romaneasca, rezultatul este un design care inbina mobilierul taranesc vechi si confortul adus de tehnologia secolului 21.

Proprietarii au incercat să păstreze autenticitatea casei de oaspeți utilizand cu precadere obiecte si tehnici de constructie specifice zonei fara a altera atmosfera cu influente din alte culturi sau din alte regiuni.