Artă fantastică

Artă fantastică

Creaturi fantastice din materiale textile vintage i-au adus artistei Larysa Bernhardt aprecierea publicului de peste ocean. Semnătura sa inconfundabilă sunt fluturii și moliile, iar lucrările sale sunt unice, realizate manual.Pasionată de textile, artista colecționează din întreaga lume materiale vintage, transformându-le în sculpturi textile unice. Atenția la detalii, creativitatea sa și povestea din spatele fiecărei lucrări, dau fiecărei lucrări o notă personală.

Atelierul său se află în Blackwell, Missouri, într-o căsuță cu geamuri uriașe ce dau spre o grădină feerică, așa cănu-i de mirare că Larysa Bernhardt iubește fluturii. Tot ce crează, realizează cosând manual pe cadre de sârmă. Folosește în special țesături vechi, cu modele luxuriante, imagini de figuri istorice, animale și plante. Un fluture cu trup portocaliu și aripii din brocard, sau o molie albastră care are pe aripi o femeie ce admiră o floare. Fiecare lucrare are un ceva unic, punând în lumină frumusuțea unor materiale

Fiecare sculptură poate sta agățată pe perete, iar aripile sunt maleabile, permițând cumpărătorilor să le poziționeze dupăcum doresc. Ochii sunt din mărgele din sticlă de Cehia, iar corpul este realizat din catifea de bumbac sau țesături din Belgia. Cum spuneam, Larysa este atentă la detalii și calitate.

Inițial Larysa Bernhardt a avut ca pasiune doar textilele vintage. Colecționează de ani buni mătăsuri pentru tapițerii sau stofe de lână. Dorea doar să le descopere secretele, dar treptat a început să fie pasionată și de molii și de modul în care acestea relaționează cu materialele naturale. “Am câteva bucăți de stofă de lână și câteva de mătase pentru tapițerii, care încă nu le-am aflat secretul și povestea. Acestea nu cred că le voi folosi vreodată în vreo lucrare de a mea. Nu am să le decupez, sunt tezaurul meu pe care îl verific constant de molii” a declarat artista într-un interviu. “Și uite așa, am început o conversație cu aceste insecte. Ce iubesc cel mai mult (textilele) și de ce mi-e cel mai teamă (moliile) s-au unit în munca mea, ceea ce consider că este de-a dreptul magic, chiar dacă e ușor ciudat.”

Artista nu duce lipsă de imaginație și inspirație. Indiferent că se află într-o călătorie, urmărește un show tv, citește o carte sau se află la coadă la magazin și aude o conversație între necunoscuți, Bernhardt poate transforma clipa într-un fluture, o molie sau altă sculptură fantastică. “Nu voi obosii niciodată să observ cât de creativi și magici sunt oamenii”, declară Bernhardt.

Foto:  Larysa Bernhardt