Avantajele pompelor de căldură aer-apă
Costurile legate de încălzirea și răcirea locuințelor au tot crescut în ultima perioada, în plus viitorul este strâns legat de sustenabilitate și de găsirea unor tehnologii care să ne asigure confortul termic într-un mod eficient și prietenos cu mediul. Unele dintre cele mai eficiente soluții sunt pompele de căldură, aer-apă care asigura încălzirea și răcirea locuinței, dar și producția de apă caldă menajeră într-un mod sustenabil.
Dar ce sunt aceste sisteme mai exact?
Am stat de vorbă cu specialistul Ariston Thermo România, Ing. Bogdan Badea care ne-a explicat principiile de funcționare ale pompelor de căldură aer-apă Nimbus S Net. Această tehnologie funcționează pe același principii ca și un frigider, în sensul că folosește un agent frigorific care are proprietatea de a se vaporiză la temperaturi scăzute. La fel cum un frigider poate să preaia căldură din alimente și acel agent frigorific vaporizează chiar și la temperature negative . Pompele de căldură aer- apă sunt aparate care preiau energia dintr-un mediu și o transportă în altul. O fac însă în mod eficient, cu un consum redus de energie și cu protejarea mediului înconjurător.
“În esență o pompă de căldură îți mută o cantitate de energie într-un mediu către altul și acest agent frigorific vaporizează o cantitate de căldură chiar și la temperaturi – 30 sau -40 de grade Celsius. Practic în felul asta el a acumulat o cantitate de energie, de căldură dintr-un mediu extern și ți-a transporat-o în mediul intern generându-ți o formă de încălzire “ a explicat Ing. Bogdan Badea
Din aceste motive, pompele de căldură au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, iar experții susțin că acestea reprezintă tehnologia viitorului.
Pompele de căldură aer-apă sunt potrivite pentru timpul climei de la noi din țară iar avantajul este că se foloseşte energia electrică doar pentru a activă compresorul, în timp ce energia termică absorbită liber din mediul extern devine de 3-4 ori mai mare decât energia consumată.
Astfel beneficiile se văd atunci când vine vorba de costurile facturilor, dar și de emisiile gazelor cu efect de seră. Nici nu e de mirare că cei care folosesc deja tehnologia pompei de căldură văd economii semnificative în comparație cu costurile unui sistem tradițional.
Detalii pe larg in reportajul de mai jos.