Căldura pământului, o sursă de încălzire
O resursă inepuizabilă pentru aclimatizarea locuințelor este energia geotermală. Sursă termică regenerabilă ce poate fi folosită cu succes pentru încălzirea și răcirea caselor. Cei aflați în căutarea unui sistem sustenabil, ecologic, de încălzire, pot lua în considerare pompele de căldură geotermale.
Am vorbit în alt articol despre pompele aer- apă, care prezintă o serie de avantaje deloc de neglijat. Însă acestea convertesc căldura aerului, iar temperaturile acestuia fluctuează în funcție de anotimp. Însă temperaturile subterane sunt mereu constante, datorită straturilor de pământ care acționează ca o barieră izolatoare. Cu ajutorul unui sistem geotermal, care cel mai adesea este format dintr-o unitate de manipulare interioară și un sistem îngropat, de conducte, se pot converti aceste temperaturi constante în energie cu ajutorul căreia se încălzește locuința.
Se recomandă ca acest sistem de captare a energiei geoteramele să fie luat în considerare încă din faza de proiect a locuinței pentru a putea fi integrat încă de la început în construcție, reducând astfel cheltuieliile și evitând un nou șantier radical.
Alegerea celui mai potrivit tip de pompa de caldură se face în funcție de necesarul de energie termică al casei dumneavoastră, de instalația de încălzire dorită și de tipul de teren pe care se află proprietatea.
Unul dintre cei mai recunoscuti producatori de astfel de sisteme la nivel mondial este brand-ul suedez NIEBE distribuit in tara noastra prin www.trust-expert.ro.
Mai multe detalii despre sistemele de încălzire cu pompele geotermale puteți afla vizionând reportajul difuzat în cadrul emisiunii Casa Magazin de pe Digin24, in care specialiștii ne-au prezentat avantajele acestor echipamente complexe, dar sigure, fiabile și eficiente, menite să ne facă viața mai ușoară și mai confortabilă.