Design, Climă, Acțiune: cum să faci design interior cu mai puțină risipă

Design, Climă, Acțiune: cum să faci design interior cu mai puțină risipă

Seria de interviuri realizate de Mariana Brădescu Constantinescu, CEO piatraonline.ro pentru emisiunea Casa Magazin, l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai fashion designeri de interior, Ciprian Sipoș, care aplică în proiectele sale formula “ zero waste”. Ce însemnă mai exact acest lucru?

În primul rând înseamnă gândirea și aplicarea unor formule de calcul pentru proiectele de design interior astfel încât să nu rezulte deșeuri iar poluarea mediului înconjurător să fie aproape 0. Una dintre soluțiile propuse este lucrul cu piese second-hand și crearea de fluxuri pentru deșeuri, ceea ce poate face designul interior mult mai durabil.

Dar cum pot designerii să înceapă această călătorie?

În designul interior,  dar și în multe alte discipline de design, este foarte ușor să fii nesustenabil. Cumpărarea sau dezvoltarea de soluții personalizate pentru un spațiu, necesită adesea mai puțin timp și cercetare decât aprovizionarea cu materiale second-hand. Mai mult, este mai simplu pentru designeri să ofere o imagine clară despre cum va arăta un proiect înainte de a fi început.  Există provocări de necontestat atunci când se vrea o abordare durabilă, potrivit designerului Ciprian Sipoș,  pe lângă aspectele mai tehnice, cum ar fi găsirea și aprovizionarea cu piese de mobilier second-hand sau de lemn recuperat, sau utilizarea deșeurilor sau a altor materiale noi și ecologice, și până la crearea unui spațiu care să pară nou, din elemente care, în general, nu sunt noi. Ciprian Sipoș spune că aceste provocări nu ar trebui să  îi descurajeze pe cei care se angajează să proiecteze mai sustenabil.

Una dintre principalele modalități prin care Ciprian se asigură că munca lui este durabilă în cazul proiectelor zero waste este prin reutilizarea pieselor de mobilier, acolo unde este cazul, sau prin selectarea unor corpuri care au o durată de viață mare. În plus preferă materialele naturale, cum sunt lemnul sau piatra, care nu numai că în timp pot deveni adevărate opere de artă, dar se pot recupera și reutiliza, atunci când este cazul.  Este o practică care poate fi descurajantă la început, spune  designerul, dar succesul se rezumă la a ști să planifici și unde să cauți. În interviul acordat pe larg Marianei Brădescu Constantinescu, Ciprian Sipoș ne dezvăluie și câteva tips&triks despre  integrarea culorilor astfel încât să evităm kitsch-ul, dar și cât de importantă este abordarea sustenabilă în designul interior.

Interviu realizat cu sprijinul : piatraonline.ro