Ergonomic înseamnă confort și sănătate

Ergonomic înseamnă confort și sănătate

Conjuctura actuală a făcut ca tot mai mulţi oameni să lucreze de acasă în birouri improvizate. Din păcate, din cauza unui spaţiu neadecvat, mulţi dintre aceştia se confruntă cu disconfort. Dacă înainte naveta până la birou asigura un minim de mişcare, în prezent corpul nu mai are această ocazie. Fiind lipsit de varietate şi petrecând prea mult timp în aceeaşi poziţie, organismul începe să se resimtă.

Lucrurile se agravează şi mai mult dacă foloseşti un scaun care nu este conceput pentru munca de birou, cum ar fi canapele şi scaunele din camera de zi care sunt făcute pentru relaxare şi nu pentru lucru.

Care este cea mai eficientă soluţie? Pe lângă schimbarea frecvenţă a poziţiei şi a locului în care stai, un scaun de birou adecvat şi de calitate te poate ajuta să ai o poziţie adecvată la birou. Pentru a afla cum poţi găsi tipul potrivit de scaune de birou am consultat câţiva profesionişti din domeniul medical şi experţi ergonomici pentru sfaturi care să te ajute.

Chiropracticienii ne spun ce urmări poate avea o poziţie inadecvată la birou
Scott Bautch, chiropractician din Wausau, Wisconsin, SUA, atenţionează că dacă stai la birou pentru o perioadă lungă de timp poţi ajunge la dureri articulare şi de spate. Cea mai bună metodă de a evita postura proastă este prin ergonomie, care este descrisă de Administraţia de Siguranţă în Muncă ca fiind adaptarea unui loc de muncă pentru o persoană. Potrivit acesteia, o ergonomie slabă în timpul lucrului ar putea genera tulburări musculo-scheletice, care includ sindromul tunelului carpian, crampe musculare şi leziuni la nivelul spatelui.

Specialiştii în mobilier ne oferă soluţii ergonomice
Potrivit lui Jonathan Pulieo, directorul firmei de soluţii pentru birouri Humanscale din SUA, ergonomia este cea care transformă o staţie de lucru într-un mediu prietenos cu organismul şi are rolul de a reduce stresul. Munca în postura potrivită este esenţială pentru sănătatea fizică pe termen lung. Menţinerea unei poziţii inadecvate timp de câteva ore sau mai mult, pune o încordare extraordinară pe umeri, spate şi gât şi poate genera tunel carpian, tendinită, dureri inferioare de spate, încordarea gâtului şi multe altele.

“Sesiunile dinamice, sau variaţia poziţiei pe parcursul zilei, sunt esenţiale pentru păstrarea sănătăţii coloanei vertebrale şi reducerea oboselii asociată cu tensiunile musculare statice”, a spus Pulieo. Mobilierul poate oferi soluţii simple şi eficiente pentru a preveni unele dintre aceste probleme. Astfel, scaunele de birou ergonomice şi accesoriile pentru scaune – cum ar fi pernele sau spătarele ataşabile – permit păstrarea unei posturi adecvate la masa de lucru. Este important să te asiguri că te simţi susţinut şi confortabil pe tot parcursul zilei de muncă şi că ai o poziţie care previne afecţiunile pe termen lung.

Experţii ne spun ce este un scaun ergonomic
Karen Loesing, asistent kinetoterapeut şi proprietar al The Ergonomic Expert – o companie de consultanţă pentru evaluările ergonomice de birou – declară că unele companii îşi etichetează scaunele ca fiind ergonomice fără a avea suport ştiinţific. Este esenţial să uiţi de limbajul de marketing şi să fii atent la modul în care este construit scaunul.

“În ziua de azi vei găsi foarte rar un scaun de birou care nu pretinde a fi ergonomic” a spus ea. Principala diferenţa dintre scaunele de birou ergonomice şi scaunele obişnuite este ajustabilitatea, a declarat Loesing. Un scaun normal de birou va avea probabil cotiere sau înălţimi fixe, în timp ce un scaun ergonomic poate fi ajustat în funcţie de nevoile personale. Acesta poate include înălţimi reglabile de spătar, adâncimea scaunului, suport lombar şi multe altele.

“Un scaun ergonomic trebuie să aibă o mare flexibilitate şi să se poată ajusta în funcţie de conformaţia fiecărui corp” a spus Bautch.

 

Experţii ne spun de ce ar trebui să ţinem cont cand cumpărăm un scaun de birou
Lucy Hart, directorul responsabil cu ergonomia şi bunăstarea la locul de muncă la ErgoCentric, a punctat trei lucruri de care trebuie să ţii cont când cumperi un scaun de birou:

Scaunul trebuie să se potrivească formei şi dimensiunii corpului;

Scaunul trebui să permită schimbarea posturii, susţinând curbele naturale ale coloanei şi menţinerea unei alinieri bune;

Scaunul trebuie să fie adecvat pentru sarcinile cotidiene.

Foto: pexels.com și unsplash.com