Marc Thorpe: cred că este necesar și moral să ne întoarcem la esență
Auzim tot mai des de “arhitectura sustenabilă”, de integrarea și armonizarea clădirilor în natură, de soluții ecologice pentru construcții. Acest mod de a percepe arhitectura și construcțiile câștigă tot mai mult teren, și la nivel mondial tot mai mulți arhitecți dovedesc prin proiectele lor că a construi sustenabil înseamnă design de calitate, confort și eficiență pe termen lung. Unul din cei mai cunoscuți arhitecți este Marc Thorpe, iar în portofoliul lui se numără și un proiect în România.
Marc Thorpe
Marc Thorpe, este născut în 1978 și s-a format în Design Industrial la Universitatea din Maryland, având și un Master în Arhitectură la celebra școală de specialitate Parsons, din New York. În 2005, Thorpe s-a mutat în New York și a deschis un studio colectiv de design și arhitectură. Proiectele ce-i poartă semnătura sunt din zona comercială, rezidențială și de turism, având însă și colaborări de produs, brand, artă și mobilier.
THE STORY OF UNITY FOR VENINI IS THE STORY OF THORPE’S TRAVELS AROUND THE WORLD, PARTICULARLY DAKAR, SENEGAL AND MURANO, ITALY
Dar indiferent de tema abordată, proiectele lui Thorpe au un element comun: atenția pentru mediul înconjurător prin integrarea unor soluții simple și sustenabile. Un exemplu este un fotoliu a cărei umplutură nu este făcută din burete ci din foi de porumb, așa cum făceau bunicii noștri saltele.
THE DESIGN OF HUSK FOR THE HOME COLLECTION OF MOROSO; M’Afrique pentru Moroso
Atunci când dezvoltă un proiect arhitectural, se inspiră și integrează tehnicile locale de construcții, precum și specificul zonei. Nu face excepție nici complexul hotelier din Țara Luanei pe care l-a proiectat și a cărei construcție a demarat anul trecut.
Canton House . România, Tara Luanei
Este vorba de trei cabane individuale, care sunt construite din lemn recuperat de la case vechi din zonă și care, deși cu o arhitectură futuristă, au forma inspirată de turlele bisericilor de lemn. Fiecare cabana are chicinetă, baie, dormitor, oferind tot confortul și fiind foarte spațioase. În același timp, sunt alimentate cu energie solară și se pierd în peisaj datorită culoarei lemnului recuperat, care a fost lăsată intenționat negru pentru a reflecta patina timpului.
Pentru a afla mai multe despre viziunea lui privind arhitectura sustenabilă, precum și alte amănunte despre proiectul din Țara Luanei, am realizat un interviu pentru emisiunea Casa Magazin.
„Proiectul a fost inițial conceput ca un retreat ecologic pentru hotel. Idea a fost crearea unor cabane pasive pe care clientul să le poată utiliza în vacanță dar cu o tehnologie sustenabilă. Ca de exemplu, sursa de apă provine din bazine cu zăpadă, este o aboradre minimală astfel încât unitățile să funcționeze independent.”, ne-a împărtășit Marc Thorpe.
Cum spuneam, un aspect foarte important pe care arhitectul american îl aplică în proiectele sale este sustenabilitatea.
“Sincer cred că este necesar și moral să ne întoarcem la esență. Este imperativ pentru noi toți și personal dacă am oportunitatea să urmăresc aceste elemente în domeniul meu, cred că este responsabilitatea mea să mă întorc la conexiunea cu planeta și natura.” ne-a declarat în exclusivitate in interviul acordat emisiunii Casa Magazin si pe care îl puteți viziona integral în acest video.
Marc nu se definește doar ca un simplu architect, acesta este mai degraba un artist multidisciplinar care are numeroase colaborări internaționale.
Citizens of Earth . Marfa Texas/ CITIZENS OF EARTH IS AN INSTALLATION PROPOSED FOR THE CITY OF MARFA TEXAS
Broad Top House . Pennsylvania USA
De la design de obiect pentru brand-uri de lux de mobilier și până la instalații vizuale atipice care militează pentru unitate, proiectele sale au la bază un singur principiu: minimalism și responsabilitate ecologică.
Sursa foto: https://www.marcthorpedesign.com/