Pas cu pas spre locuința dorită. Tot ce trebuie să știi despre creditul ipotecar!

Pas cu pas spre locuința dorită. Tot ce trebuie să știi despre creditul ipotecar!

Cumpărarea unei case este una dintre cele mai importante decizii pe care le luăm în viață, pe piață existând numeroase instrumente financiare pe care le putem utiliza în acest scop. Unul dintre acestea este creditul ipotecar Alpha Housing de la Apha Bank România, iar în acest articol explicăm ce presupune un astfel de împrumut, dar și cum îl poți folosi în avantajul tău.

Pentru a afla care este procesul pentru accesare unui astfel de credit și cum poate fi obținută finanțarea potrivită în funcție de nevoile și dorințele tale, ne-am adresat partenerilor noștri de la Alpha Bank România.

„Creditul ipotecar este un produs creat pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de finanțare a unei persoane fizice, în majoritatea cazurilor clienții își achiziționează cu ajutorul acestui produs, o locuință. Tot prin creditul ipotecar ai posibilitatea să achiziționezi un teren sau să îți construiești o locuință, creditul Alpha Housing putând fi folosit inclusiv pentru modernizarea sau extinderea actualei locuințe” , a explicat Bogdan Munteanu, Manager regional Alpha Bank România.

Acest tip de credit se poate folosi inclusiv pentru achitarea sultei în cazul partajului sau a reîntregirii dreptului de proprietate sau pentru achiziția unei locuințe aflate în construcție, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare.

Serviciile băncii sunt flexibile și adaptate nevoilor reale ale clienților, așa cum ne-a menționat Bogdan Munteanu, existând posibilitatea ca „în cazul în care un client deține un credit ipotecar la o altă bancă și vrea să plătească o rată mai mică la acel credit, poate accesa o soluție de refinanțare astfel încât să plătească o rată mai mică la creditul ipotecar.“

Ca urmare a pandemiei, trend-urile imobiliare arată o tendință accentuată de migrare către zonele limitrofe ale orașelor. Acest tip de credit ipotecar poate fi folosit nu numai la achiziționarea unei locuințe, dar și la construcția ei.

“În cazul în care ai un teren și dorești să îți construiești o casă unde să ai propria ta grădină sau zonă de liniște, noi îți finanțăm proiectul prin intermediul acestui tip de credit. În momentul în care vrei să construiești, ai libertatea de a construi tu, iar în această situație banca îți pune la dispoziție finanțarea din care poți plăti materiale, manopera și ce este nevoie pentru construcția locuinței. Dacă nu dorești să construiești în regie proprie și apelezi la o firmă specializată, în cazul acesta banca va plăti către companie contravaloarea serviciilor prestate”, ne-a detaliat în interviu Bogdan Munteanu.

Creditul ipotecar poate fi folosit la achiziționarea oricărui tip de locuință, fie că vorbim de case, apartamente sau garsoniere, atâta vreme cât acestea au o suprafață utilă care se încadrează în clasele de confort 1 și 2 și nu sunt expertizate tehnic în clasa de risc seismic 1 sau 2.

Este important de știut că, așa cum ne-a menționat reprezentantul Alpha Bank, “în cazul locuințelor achiziționate prin programul Noua Casă există o condiție de eligibilitate suplimentară –  locuința trebuie să fie încadrată în clasa A, B sau C, din punct de vedere al eficienței energetice.”

 

 

Cu siguranță aveți multe întrebări legate de acest instrument financiar, de aceea avem o serie de materiale dedicate acestui subiect. În următorul articol dedicat creditelor ipotecare vom explica care sunt regulile după care se stabilește cuantumul sumei finanțate, dar și ce garanții se cer sau care este avansul necesar pentru accesarea acestui serviciu financiar.