Vopseaua ca unealtă

Vopseaua ca unealtă

Când eram copil, mai toate apartamentele prietenilor de familie, și al nostru inclusiv, erau vopsite alb pentru a da impresia unui spațiu mai mare. Pe urmă a venit moda cu pereții în nuanțe pal și tavane albe, cu o dungă mai închisă în ton cu pereții sau cu o șipcă de lemn neagră, pentru a crea senzația unei încăperi mai înalte. Dincolo de modă și buget, a te juca cu culorile atunci când amenajezi o locuință, dă posibilitatea de a crea iluzii optice ce dau spațiului dimensiune și spațialitate, chiar și textură.

Dacă privim în urmă în istoria arhitecturii, vom vedea că încă din antichitate s-a apelat la culoare ca la o unealtă prin care se crează elemente arhitecturale care transformă o încăpere. Putem cu ajutorul vopselurilor să punem în valoare un obiect sau să creăm detalii care în realitate nu există.

Tavane ca cerul înstelat
Pentru a da senzația unei camere mai înalte decât în realitate, specialiștii recomandă să apelăm la culori metalice sau lucioase, care vor da instant senzația de spațiu aerisit. Putem folosi acest trick indiferent de destinația camerei, fie că vorbim de cea de zi sau de dormitor.

Umbre
Pentru a da căldură și senzația de spațiu, este suficient să vopsim nuanțe mai închise în jurul unor nișe sau dulapuri încastrate. Astfel creăm volume 3D, ce dau ochiului senzația unei adâncimi, care în realitate nu există.

Detalii arhitecturale
În cazul unor locuințe care beneficiează deja de elemente arhitectonice (arcade, coloane sau bazorieliefuri), cu ajutorul vopselurilor se pot adăuga elemente artistice care vor transforma respectivul element punctul forte al încăperii. Folosind vopseluri de diferite texturi, mat – lucios/opac – transparent, punem accentul, îi dăm valoare și unicitate.

Nu vă fie frică de culori
Și mai ales îndrăzniți să vopsiți o cameră în mai multe culori, creând paternuri care crează prin repetare senzația de spațiu mult mai mare sau mai înalt.

Contraste
Pentru a pune accent pe un element de construcție, folosiți o culoare puternică. Avem de exemplu un stâlp, o grindă sau, în cazul fericit, cadrul unui șemineu. Dacă vopsim pereții alb sau într-o culoare deschisă, iar cadrul șemineului în albastru marin, ochiul va lua ca punct de reper culoarea puternică și vom avea astfel, din nou, iluzia optică a unui spațiu mult mai mare.

Ton pe ton
Cea mai la îndemână soluție de a crea efecte tridimensionale unei camare, este aceea de a folosi nuanțe diferite a aceleiași culori. Putem opta de la a picta 3 pereți într-o nunanță deschisă și celălalt perete și tavanul într-una mai închisă, sau de a picta în dungi de diferite lățimi, Evident alegerea depinde și de mobilierul din încăpere și destinația ei, însă ideea este că jucându-ne cu nuanțe diferite creâm iluzii optice speciale.

Tehnici speciale de vopsit
Tot menționam la începutul articolului diferitele curente în amenajarea apartamentelor. A mai existat moda pereților pe care se făceau cu rola, cu argintiu sau auriu, paternuri geometrice sau florale. Acum este la modă să recreezi imaginea lemnului tăiat în secțiune. Dacă sunteți cât de cât îndemânatic, găsiți pe youtub zeci de tutoriale despre cum aproape cu orice unealtă și câteva vopseluri, poți crea această iluzie optică. Există însă și role din silicon, care au diverse modele în relief, și prin care se recrează diverse texturi. Astfel, putem picta o usă, un perete, un obiect de mobilș, pardoseala sau chiar tavanul, ca și cum ar fi din mesteacăn, mahon sau ce alt copac dorim.

Pentru a vă demonstra cât de interesantă este această tehnică, am ales un clip de inspirație.

Iată cum, apelând la unul din sfaturile de mai sus, doar cu ajutorul tehnicilor și vopselurilor de diverse texturi și culori,  putem cu un buget minim să ne amenajăm locuința, depășind limitele spațiului.

Foto: pexels.com