Casa Magazin: Cum se fabrica obiectele decorative din portelan

Casa Magazin: Cum se fabrica obiectele decorative din portelan

Casa Magazin a vizitat atelierul De Ceramica al artistei Madalina Teler pentru a vedea cum i-au nastere obiectele realizate artizanal din portelean si ceramica. Daca te-ai intrebat vreodata, in timp ce savurai ceaiul servit in cesti de portelan, care este istoria materialului din care sunt realizate? O poti afla din acest video

„In atelierul nostru lucarm in mare parte cu portelan … il coloram in masa daca vrem si in cazul de fata facem niste pahare rosii mate. Pornind de la un prototip, obtinem din prototip matrita asta fiind matrita de ipsos in aceasta matrita turnam materialul lichid portelanul lasam sa stea la 15 minute si apoi il golim si avem obiectul crud pe care il asteptam apoi sa iasa din forma, apoi il lasam la uscat apoi il bagam la o prima ardere de biscuit la 900 de grade. La aceasta ardere obiectele devin poroase le finisam le decoram si apoi intra la o a adoua ardere de 1250 de g in cazul portelanului, povesteste Madalina.

Istoria portelanului este una surprinzator de indelungata. Primele obiecte din portelan au fost realizate in antichitate in China si mai apoi aduse in Europa. La baza portelanului sta un tip de lut cu proprietati speciale numit caolin. Din mainile Madalinei ies serii de veselă, dar și elemente decorative ori plăci de faianţă.

Vedeta este, insa, porţelanul, material pe care artista îl îndrăgește cu pasiune și îl apreciază din nenumărate motive. Monocrome sau cu forme geometrice, constelaţii și linii, lucioase sau rugoase, obiectele realizate de artista sunt bazate mai intai pe functionalitate. Stilul este unul simplu, minimalist care combina culori si texturi tocmai pentru a crea senzatii.

Piesele ei foarte grafice sunt inserate cu efect în decoruri contemporane iar inclinația ei spre design interior s-a transpus și în realizarea unor moduli ceramici, sub formă de triunghi. Munca pentru un obiect ceramic, cu linii perfect trasate, implică pasiune și migală si multa rabdare. Dureaza aproximativ doua saptamani pana cand solutia din caolin ia forma finala perfecta.

 

Pentru mai multe informatii despre design, arhitectura si nu numai ne gasiti si pe:

https://www.casamagazin.ro/emisiunitv/

https://casacd.ro/

Share and subscribe pe canalul YouTube: @COOL LIFE CHANNEL

https://www.facebook.com/casamagazin

https://www.instagram.com/casacd.ro/

0 Comments
SORT BY

Add a public comment…