Culori naturale pentru ouăle de Paști

Culori naturale pentru ouăle de Paști

Culoarea roșie simbolizează jerfa lui Iisus, și indiferent de legenda care însoțește acest obicei străvechi, vopsirea sau încondeierea ouălor de Paști este un prilej de a dedica câteva momente tradițiilor și de a crea amintiri pentru a întreaga familie.

Când eram copil, an de an în Joia Mare, luam un coș de nuiele plin cu ouă și porneam spre prietena mea Dana, care locuia câteva case mai încolo de noi. Pe drumul până la ea, culegeam un buchet generos de frunze de la plantele de pe marginea drumului. Trifoi, păpădie, morcov sălbatic și ce mai nimeream.

Când ajungeam la ea, pe soba uriașă din bucătăria lor, erau deja puse la fiert două oale uriașe pline ochi cu frunze de ceapă acoperite cu apă în care s-a pus și un strop de oțet. Una cu foi de ceapă galbenă, una cu foi de ceapă roșie. Mama Danei așeza cu grijă o parte din ouă la fiert ascunse în foile de ceapă.

Până se fierbeau la foc domol prima tranșă de ouă, care mai întâi erau spălate bine, noi fetele ne apucam înarmate cu foarfece, papiote, ciorapi de naylon și buchetul de frunze adunat de pe marginea drumului, de decorat restul de ouă. Puneam câte o frunză două pe ou, cu grijă îl înveleam în ciorap și legam strâns.

După un timp, probabil vreo jumătate de oră, mama Danei scotea pe ziarele întinse pe masă ouăle ce aveau acum coaja de culoare galben-portocaliu sau roșu-rubiniu, fiecare într-o nunață și cu umbre unice, în funcție de cum s-a învelit în foile de ceapă. Dana și eu, fiecare cu o bucată de slănină în mână, ne apucam de uns ouăle încă fierbinți, așezându-le apoi frumos în coșuri de nuiele.

Acum era rândul celor îmbrăcate în ciorapi să fie vopsite. Acestea erau ceva mai mult lăsate la fiert, iar când erau scoase din oală trebuia acționat rapid. Altfel frunzele se prindeau de ou și erau tare greu de dat jos. Astea erau preferatele noastre pentru că erau muncite de noi. Le ungeam și pe acestea, și le așezam alături de suratele lor în coș.

Mama Danei ne răsplătea cu niște plăcinte cu cartofi sau varză făcute pe piatră, iar eu plecam spre casă, ducând fericită coșul de nuiele plin cu ouă vopsite.

Timpul a trecut, și eu vopsitul ouălelor în coji de ceapă în Joia Mare a devenit o amintire. Mult timp am apelat la vopseau din comerț probabil din comoditate și fără a mă gândi prea mult dacă este sănătos sau nu pentru organism.

Dar de câțiva ani, am revenit la foile de ceapă și frunzele de trifoi. Poate e nostalgia copilăriei sau dragul de simplitatea lucrurilor arhaice, n-aș știi să răspund.

Cert este că din dorința de a diversifica paleta de culori anul acesta vreau să încerc să vopsesc apelând la alți câțiva pigmenți naturali. Și anume cu varză roșie, tumeric, sfeclă, afine și spanac.

Când vopsim cu ingrediente naturale trebuie să ținem cont că intensitatea culorilor este diferită în fuție de culoarea naturală a cojii oului, cât de concentrată este soluția de colorat, de timpul cât oul a fost lăsat în aceasta sau de câte ori a fost imersat. Un alt secret ca culoarea să prindă bine, este a oul să nu fie proaspăt (în sensul de câteva zile).

Pentru o cană de culoare (în care vom putea vopsi 4 ouă) avem nevoie de o cană jumătate de apă în care adăugăm:
– 1 cană de varză roșie tocată (va rezulta albastru pe ouăle cu coajă albă sau verde pe cele cu coajă maro)
– 1 cană de sfeclă roșie rasă (roz pe cele albe, maroniu cele cu coajă de culoare închisă)
– 2 lingurițe de tumeric pudră (galben, pal sau închis în funcție de culoarea inițială a cojii oului)
– 1 cană de spanac tocat (nuanțe de verde)
– 1 cană de afine sau alte fructe de pădure (violet)

Se pune apa la fiert împreună cu ingredientul aferent culorii dorite și o linguriță de oțet. După ce se atinge punctul de fierbere, se lasă la foc mic, cu capac, să fiarbă cam 15-25 de minute. Verificați intensitatea culorii apei. Aceasta trebuie să fie mai intensă decât nunanța în care intenționați să fie vopsit oul. Când ați obținut culoarea dorită, opriți focul și lăsați să se răcească lichidul până la temperatura camerei. Strecurați.

Așezați ouălele (deja fierte și răcite) într-un recipient suficient de înalt încât să fie perfect acoperite de lichid. Lasați-le în „vopsea” până se obține nuanța dorită. Minim jumătate de oră. Unii sfătuiesc ca recipientul să fie pus în frigider pentru a grăbi procesul de colorare. Odată vopsite, așezați ouăle pe un carton și când sunt zvântate, dați-le cu ulei.

Foto: pexels.com