Chiuveta din bucătărie, o alegere dificilă

Chiuveta din bucătărie, o alegere dificilă

Ne amăgim singuri dacă spunem că e un lucru simplu să alegi modelul chiuvetei, atunci când renovăm sau reamenajăm bucătăria. Sunt atât de multe opțiuni de modele și materiale, încât chiar trebuie să analizăm ce este mai potrivit pentru noi.

Avem de pus în balanță între prețuri, forme, materiale, și să ținem cont că fiecare model vine cu avantaje și dezavantaje.

Dar să trecem în revistă care sunt cele mai des întâlnite modele.

1. În funcție de modul în care se montează, avem chiuvete încastrabile sprijinite pe blat, chiuvete încastrabile prinse cu cleme și chiuvete integrate în blat.

Cele care sunt sprijinite pe blat sunt cele mai des întâlnite prin bucătăriile din lume. Marele lor avantaj este acela că se montează foarte ușor. E nevoie doar să decupăm blatul de bucătărie la dimensiunea dată în template-ul oferit de producător, și să așezăm chiuveta la locul ei. Greutatea ei este susținută de mobila pe care se sprijină. Pentru stabilitate se lipește marginea ei cu silicon de blatul pe care se suprapune.Alt avantaj este acela că prețul acestui model de chiuvetă este în general mai mic ca alte tipuri.

Însă prezintă și un mic, dar important dezavantaj: faptul că apa care sare pe blat are tendința de a intra sub chiuvetă, iar în timp este necesar să desfacem, curățăm și refacem, montajul chiuvetei pe blat, existând riscul apariție mucegaiului.

În schimb, montajul chiuvetelor prinse cu cleme se face de sub blat. Asta elimină dezavantajul modelului de mai sus, însă e nevoie de mai multă pricepere sau de un specialist să facă lucrările de montaj. De obicei, aceste chiuvete sunt de calitate mai bună, însă și mai costisitoare. Râmăne și la acest model riscul creării de mucegai, de data asta între blat și chiuvetă.

2. Un alt criteriu de alegere a chiuvetei este numărul de cuve ale chiuvetei. Avem deci versiunea cu cuvă unică, dublă sau (rareori și de obicei la comandă) multiple.

E clar că numărul de cuve este determinat de dimensiunea bucătăriei pe de o parte, dar putem alege o chiuvetă cu o singură cuvă și dacă avem spațiu destul și o mașină de spălat vase.

Pentru că în general se aleg chiuvetele duble pentru a destina una din cuve pentru spălarea alimentelor și una pentru vase. Avantajul acestui model este versatilitatea lor (spălat, curățat, scurs), însă pot fi neîncăpătoare pentru oalele de gătit mai mari. De asemenea, putem avea peretele despărțitor dintre cuve cu înățimea egală cu chiuveta, sau mai jos – permițând alt fel manevrarea vaselor în chiuvetă.

3. Picurătorul este un alt element de luat în considerare când alegem o chiuvetă. Indiferent dacă este simplă sau dublă, prezența unui picurător este binevenită, pentru a pune la zvântat vesela sau alimentele.

4. Materialul din care este făcută chiuveta. Cele de inox sunt cel mai frecvent întâlnite, iar cele din materiale composite (granit, tectonit etc) sunt cele mai spectaculoase. Mai rar se găsesc din fontă emailată, cumpărate mai degrabă de la demolări și refăcute.  Chiuvetele de inox sunt ușor de întreținut și curățat, însă cele din materiale composite, cu aspectul lor piatră, au pe lângă avantajul estetic și pe cel al durabilității.

5. În funcție de poziționarea chiuvetei, avem modele care se pot monta oriunde pe blat sau chiuvete de colț. Atunci când optăm pentru un model de pus oriunde pe blat, mai avem de ales și de care parte să fie cuva (în cazul celor cu picurător), în stânga sau în dreapta celui care folosește chiuveta.

6. Sunt evident numeroase modele de chiuvete, și spațiul unui articol nu ne permite să le enumerăm pe toate, așa că încheiem cu menționarea faptului că putem opta pentru o chiuvetă cu formă rotundă sau una pătrată/dreptunghiulară.

Foto: pexels.com