Cum funcționează pompele de căldură aer-apă

Cum funcționează pompele de căldură aer-apă

Ariston România popularizează tehnologia momentului pentru confortul termic, pompele de căldură aer- apă Nimbus S Net. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acestea, am vizitat o casă care are integrat un astfel de sistem și se află într- o zonă în care lipsește rețeaua de gaze naturale. Aici am stat de vorba cu Faur Bela, instalatorul care a montat și racordat pompa de căldură aer- apă de la Ariston. Acesta ne-a explicat că acest sistem  este ușor de montat și este mult mai ieftin în exploatare comparativ cu oricare altă tehnologie.

” Casa este folosită doar în weekend, fiind o persoană activă, proprietarul stă în Drobeta Turnu Severin, și asta l-a făcut să aleagă această soluție pentru că este mai ieftină comparativ cu centralele pe peleți sau pe lemne, sisteme care necesită întreținere specializată pe care nu o poate face oricine, așa, în cazul de față, lucrurile sunt foarte simple și prin telefon se rezolva tot. Este o soluție extraordinară pentru cei care au casele foarte izoalate și nu numai. ” ne-a explicat Faur Bela.

 

În contextul scumpirii combustibililor fosili cum sunt gazele naturale,  dar și a peletilor, acest tip de sistem asigură un confort termic la costuri mici și poate funcționa independent de rețelele de gaz sau electricitate.

” Că să va faceți o idee aici a fost montată și o centrală pe peleți, care a fost folosită timp de 5 ani. Având în vedere că prețul peleților a crescut foarte mult, cred că este o idee mai convenabilă această alternativă. În perioada, în care noi am montat pompa de căldură aer-apă, undeva prin luna ianuarie a acestui an, temperaturile nu au fost foarte scazute și atunci instalația a funcționat cu un coeficient de performanta de 1,9  când la exterior au fost -12 grade Celsius, pe perioada  nopții. In februarie, instalația a functionat cu un coeficient de performanță de 2,5-3,5,  la un kw consumat, în interiorul casei se introduc la acest consum aproximativ  3,5 kw termici. ” ne-a mai explicat Faur Bela.

Pompele de căldură aer-apă se pot integra fie într-un sistem de încălzire deja existent sau chiar din faza inițială de construcție. De asemenea, se pot folosi atât pentru încălzirea în pardoseală, lucru indicat de altfel pentru o eficiență mai mare, cât și pentru sitemele cu radiatoare.

” Teoretic comparația cea mai uzuală a unei pomape de căldură aer-apă se face cu sistemele pe  gaz, dar cea mai bună diferențiere se face la o centrală electrică raportată la o pompă de căldură.  Sunt șanse, dacă, de expemplu o centrală electrică a mers cu un agent de 55 de grade și o pompă de căldură merge cu un agent termic de 35-40 de grade, eficiența să fie cu până la 60% mai mare în favoarea pompei de căldură”, explică Ing. Bogdan Badea, specialistul Ariston.

Eficiența pompelor de căldură aer-apă este cu atât mai mare cu cât imobilul în care este utilizată are o izolație termică mai bună.

” Cu cât casa unde se montează o pompă de căldură este mai bine gândită și izolația, termosistemul și sistemul vitrat sunt mai bine făcute, cu atâta investiția inițială într-un echipament va fi mai mică.  De ce? Pentru că vom avea nevoie de un echipament cu putere mult mai mică ” mai spune Ing. Bogdan Badea.

Numărul celor care aleg să achiziționeze pompe de căldură este în creștere, potrivit unor studii recente. De altfel, consumatorii vest-europeni au făcut deja trecerea către această tehnologie iar piața UE continua să se extinda rapid. Același studii mai arată și că, dintre toate tipurile de pompe, cele aer-apă au cea mai mare rată de răspândire.