Karim Rashid: în design este vorba despre creativitate, nu despre bani

Karim Rashid: în design este vorba despre creativitate, nu despre bani

Aceasta este filozofia profesională a unuia dintre cei mai cunoscuți designeri internaționali, Karim Rashid. Prezent recent la București pentru a participa la evenimentul de lansarea a platformei “Romanian interior design association” al cărui președinte onorific este, acesta a încântat audiența cu viziunea lui unică, privind designul industrial sau de obiect.

“Designul nu are nici o legătură cu banii. Același lucru este valabil și în cazul spațiilor care nu au nici o legătură cu banii. Ai putea face ceva foarte original aici, mâine, cu foarte puțini bani, dacă vrei. Dar, din nou, trebuie să te ‘forțezi’ să fii creativ.” a împărtășit celebrul designer celor veniți la lansarea platformei RIDA.

În principiu, Karim Rashid nu are nevoie de prezentare pentru că este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați designeri contemporani la nivel mondial. Dar iată câteva detalii din CV-ul său impresionant. Născut în Egipt și crescut în Canada, are o experiență de aproape 40 de ani și o plajă largă de proiecte care include de la obiecte de lux la mobilier, de la corpuri de iluminat la clădiri private sau de birouri, de la identitate de brand la ambalaje. Supranumit de revista Time “Regele plasticului”, portofoliul său cuprinde peste 3.000 de proiecte, colaborări legendare în peste 40 de țări din lume și recunoștere global – având peste 300 de premii acordate. Inclusiv mult-râvnitele Red Dot Design Award și Canadian Designer of the Year.

Este greu să definești în câteva cuvinte stilul Karim Rashid. El însuși își descrie lucrările ca „o căsătorie a designului geometric cu cel organic, a tehnologiei cu materialul, cu forme suave și organice care comunică plăcerea de a atinge și un puternic confort vizual.” Cert este că se numără printre designerii care nu se sfiesc să utilizeze culoarea.

Întrebat de reporterul Casa Magazin ce tip de proiecte preferă, Karim ne-a declarat:

„Arhitectura pentru mine este un subiect un pic înșelător, pentru că durează ani de zile să o studiezi și foarte puțini reușesc în acest domeniu. Pe când în designul industrial pot să fac design de bijuterii și în câteva luni să le lansez pe piață, pot să fac designul unui telefon mobil în șase luni, are efect imediat și atinge viețile multor oameni.”

Clar succesul lui Karim Rashid se datorează faptului că iubește forma și culoarea. Proiectele sale încântă vizual și tactil, fiind extrem de atent la detalii și încercând să stimuleze cât mai multe simțuri. „Dacă te gândești la cele cinci simțuri, mirosul este foarte important, la fel și sunetul sau simțul tactil. În același fel și ochiul are nevoie de același tip de stimuli. Vedem până la un million de culori! De ce nu le folosim și de ce nu realizăm cât de importante sunt pentru psihicul nostru?!” ne-a provocat la rândul său Karim cu o întrebare.

De ce iubește Rashid culoarea și cum crede că globalizarea a făcut ca lumea să devină monocromă, puteți afla vizualizând interviul în exclusivitate acordat emisiunii Casa Magazin cu ocazia lansarii RIDA, www.designdeinterior.ro care a avut loc la sediul Delta Studio.

Foto: Karim Rashid