Lumină caldă sau rece?

Lumină caldă sau rece?

Temperatura de culoare este măsurată în grade Kelvin. Lumina naturală înregistrează valoarea de 5600 K. În funcţie de valorile înregistrate, se face diferenţa dintre lumină caldă şi cea rece. Modul in care ne iluminam interioarele ne poate afecta starea de spirit.

Iată ceea ce trebuie să știți:

– Lumina caldă este de culoare alb-gălbuie (temperatura cuprinsă între 2700 – 3200 K), cea intermediară este neutră (temperatura cuprinsă între 4000 K şi 4500 K), iar lumina rece prezintă o nuanţă alb-albăstruie (temperatura cuprinsă între 5000- 6500 K).
– Lumina caldă este potrivită pentru spaţiile destinate relaxării: dormitoare, living, camera copilului
– Lumina rece şi cea neutră sunt potrivite pentru spaţiile în care este necesară accentuarea detaliilor pentru a vă asigura o bună concentrare: birouri, baie, bucătărie.

Lumină albă sau rece? Cum alegem în funcție de zona de utilizare:

– Lumina caldă are efect odihnitor pentru vedere, fiind recomandată în cazul spaţiilor în care se doreşte crearea unei atmosfere relaxante.
– Lumina rece are efect energizant. Acest tip de lumină stimulează concentrarea şi oferă o claritate mai bună.
– Lumina tinde spre albastru în cazul temperaturilor ridicate sau spre portocaliu, atunci când temperatura de culoare este scăzută.
– Lumina caldă poate obosi ochii şi reduce puterea de concentrare.
– Lumina rece nu asigura redarea aşa cum trebuie a culorilor şi prezintă un risc sporit de radiaţii UV în comparaţie cu lumina naturală sau cea neutră.

Becuri LED sau economice?

Becurile reprezintă principala sursă de iluminare din locuinţe. Ele trebuie alese în funcţie spațiile din casa ta:

– Becurile de tip LED pot emana lumină la intensitate maximă după un simplu click al întrerupătorului.
– Becurile economice cu lumina caldă au nevoie de mai mult timp pentru a atinge intensitatea maximă a luminii degajate.
– Becurile de tip LED sunt caracterizate de o durată de viaţă extrem de lungă, acesta fiind unul dintre principalele criterii pe care utilizatorii le au în vedere atunci când aleg accesoriile potrivite pentru locuinţa lor.
– Becurile incandescente / economice emană lumina caldă, gălbuie, optimă pentru spaţiile destinate relaxării. În plus, acestea asigură şi o cantitate sporită de căldură.

Foto: pexels.com