Micloșoara, un sat în care te întorci în timp
Peste dealuri și departe de zgomotul orașului, ferit de orice semn de globalizare și ascuns pe o moșie pitorească, se află Micloșoara. Localitatea transilvăneană este considerată cea mai veche așezare de secui, fiind documentată încă din secolul XII. Totuși, acesta nu este motivul principal pentru care această zonă este atât de populară. Atracția principală este castelul familiei Kálnoky, și întreg conceptul dezvoltat aici de către Contele Tibor Kálnoky.
Contele Tibor Kálnoky
„Nu am investit niciodată în turism, am investit în moștenirea culturală a familiei. Iar asta a atras turiștii și cred că așa este cel mai bine să o faci. Nu am avut niciodată în minte să construiesc un hotel ca să fac bani, din contră! Oamenii sunt curioși despre felul în care readucem la viață aceste case și asta ne face să fim deosebiți. Este altceva.” a afirmat contele Tibor Kálnoky.
Într-adevăr Micloșoara înseamnă mai mult decât turism. Este vorba despre un centru cultural în care vizitatorii pot experimenta ce înseamnă viața la sat. Dar în același timp, și ce înseamnă restaurarea și conservarea moștenirii arhitecturale și culturale a unei zone mirifice din România.
„Turiștii care ajung aici, la Micloșoara, văd aceste case minunate și cum am reușit să creem această atmosferă. De fapt, oamenii care au ajuns aici ne-au cerut să le arătăm cum restaurăm aceste locuri. Când restaurăm o casă le arătăm cum se face, iar acum avem aceste workshop-uri, pe care le-ai văzut mai devreme, unde cei care vin aici pot să încerce cu mâna lor și să vadă cum se restaurează un perete, cum se tencuiește, sau cum se renovează un obiect de mobilier. Și toate aceste lucruri fac parte din concept și astfel oamenii experimentează cu adevărat locul în care sunt.” mai spune Contele Tibor Kálnoky.
Experiența locului înseamnă și restaurarea caselor vechi secuiești, pe care Fundația Kálnoky le salvează de la demolare și pe care, mai apoi, le reintroduce în circuitul turistic. Casele de sute de ani nu numai că sunt restaurate, dar sunt atent decorate de către Contesa Anna Kálnoky. Fiecare detaliu este important, iar rezultatul este o armonie între nou și vechi.
„Am încercat să păstrăm acel stil vechi, și nu am ales mobilă, am căutat, este o selecție, o colectare pe care eu am făcut-o timp de ani de zile. Unde am văzut ceva frumos, am încercat să cumpăr. Chiar dacă era într-o stare degradată, am luat și restaurat”, ne explică Contesa Anna Kálnoky.
Contele și Contesa Kálnoky supervizând ultimele detalii ale amenajării Camerei Prințului
Fiecare casă achiziționata a fost renovată doar cu materiale tradiționale tocmai pentru a-și păstra starea inițială. Fiecare cameră este concepută pentru a fi unică, cu mobilier antic (săsesc, secuiesc și românesc). Așa că atunci când intri în spațiu, este ca și cum ai păși într-o mașină a timpului care te duce câteva secole în urmă.
În următoarele ediții ale emisiunii Casa Magazin, vă vom arăta într-o miniserie exclusivă, ce presupune această uriașă muncă de conservarea și de ce este importantă. Urmăriți-ne pe DigiTV, sâmbăta, de la ora 9:30.
Multumim: Fundatiei Kálnoky & contelui Tibor Kálnoky