Orașele viitorului, orașe digitale?

Orașele viitorului, orașe digitale?

Simțim deja în orașe pulsul provocărilor și oportunităților generate de cea de-a patra revoluție industrială. Având în vedere că 56% din populația lumii trăiește în prezent în așezările urbane, aceste zone devin vitale pentru redresarea noastră economică.

Convergența tehnologiilor smart, de la IoT la Edge, le face deja mai inteligente, mai sigure și mai adaptabile. Dar viitorul nostru posibil vine cu și mai multe oportunități și va putea fi realizat doar prin investiții în tehnologiile 5G.

Pe măsură ce migrația se intensifică, ne putem aștepta ca 68% din populația globală să locuiască în orașe până în 2050 . Populația în plină expansiune va determina noi moduri de a trăi și de a se deplasa. Așteptările cetățenilor evoluează deja, pe măsură ce crește nivelul de alfabetizare digitală și iau avânt serviciile la cerere, bazate pe date.

Pandemia a accelerat aceste schimbări, iar acum este momentul să facem bilanțul. Cât de inteligente sunt deja orașele noastre? Cât de inteligente ne dorim să fie?

Sunt întrebări incitante și există un întreg ecosistem de furnizori telecom și de infrastructură gata să răspundă. Depinde de ingeniozitatea companiilor să facă legătura între diverse posibilități. Companiile trebuie să se concentreze asupra punctelor de fricțiune zilnice ale cetățenilor și să investească în tehnologiile 5G care vor permite găsirea de soluții.

Este nevoie de o comunitate și de un ecosistem potrivite pentru a cultiva potențialul orașului digital. Companiile trebuie mai întâi să înțeleagă amploarea oportunităților care se prefigurează. Acest lucru înseamnă să evaluăm unde ne aflăm, încotro ne îndreptăm și cum să exploatăm acest potențial.

Trecerea de la pandemie la „noul normal” nu a făcut decât să accelereze schimbările inevitabile de paradigmă. Munca de oriunde a pus lumina reflectoarelor asupra infrastructurii digitale și asupra modului în care ne folosim spațiile publice. Natura crizei din domeniul sănătății publice a necesitat o „abordare a întregii societăți” cu partajarea deschisă a datelor.

Comerțul electronic și experiența de cumpărături omnichannel în plină expansiune au evidențiat dorințele consumatorilor în analiza celor care urmăresc datele privind comportamentul. Acestea sunt doar câteva exemple de numeroase straturi de date neexploatate la toate nivelurile într-un oraș digital. Volumul de date este în creștere, complex și depinde de strategii multi-cloud simplificate.

Acești trei factori – sectorul public, mediul de afaceri și experții în tehnologie -, care colaborează pentru a se asigura că orașele prosperă pe baza inteligenței în creștere, sunt parte esențială din numeroasele succese înregistrate până în prezent.

Tehnologiile Edge și IoT deschid deja calea cu inovații în materie de orașe digitale, reducând numărul deceselor pe șosele prin gestionarea îmbunătățită a traficului și mobilitatea autonomă. Între timp, tehnologiile de inteligență artificială cresc siguranța publică și micșorează timpii de răspuns pentru intervențiile în situații de urgență, cu ajutorul Edge Computing și Analytics, soluții care permit obținerea de informații esențiale în timp real.

Foto: pexels.com