Sfaturi practice pentru o casă prietenoasă cu mediul
O locuinţă „eco-friendly” este una prietenoasă cu mediul. Și întreg mapamondul asta își dorește. Așa că, iată câteva sfaturi, ca să furi startul…
1. Achiziţionaţi-vă un calculator de consum pentru a evalua utilizarea energiei electrice. Un astfel de instrument este foarte util, şi așa vei afla potenţialul casei după efectuarea unor modificări minore.
2. Deconectaţi aparatele atunci când nu le folosiţi. Cele mai multe aparate şi dispozitive electronice şi electrocasnice consumă energie chiar şi atunci când sunt oprite.
3. Înlocuiţi becurile vechi. Becuri tradiţionale incandescente îşi pierd până la 90% din energia lor sub formă de căldură. Noile tipuri de becuri, cum ar fi becurile fluorescente compacte (CFL) şi becuri LED, pot reduce substanţial consumul de energie al întregii case.
4. Transformaţi resturile din bucătărie în îngrăşăminte. Multe dintre lucrurile pe care le aruncăm zi de zi – zaţul de cafea, cojile de fructe şi legume, cojile de ouă, chiar şi şerveţelele şi prosoapele de hârtie – pot fi reciclate pentru a produce îngrăşământ, care este de mare folos pentru grădină.
5. Spălaţi rufele în apă rece. 80-90% din energia utilizată atunci când folosiţi maşina de spălat provine de la încălzirea apei. Utilizaţi programul „apă rece” sau „modul eco” pentru a economisi energie.
6. Închideţi robinetul. Probabil cei mai mulţi copii învaţă să se spele pe dinţi cu apa pornită. Deoarece stomatologii recomandă spălarea pe dinţi timp de două minute, rezultă aproximativ 5 litri de apă pierduţi de fiecare dată.
7. Folosiţi ventilatoarele în locul aparatelor de aer condiţionat.
8. Reutilizaţi mobilierul. În loc să daţi alţi bani pe mobilierul nou, gândiţi-vă la o alternativă de a recondiţiona vechiul mobilier: poate o culoare nouă, poate niște autocolant…
Foto: pexels.com