Târguri de Crăciun
Finalul de an aduce cu sine Târgurile de Crăciun. Evenimente cu aromă de cozonaci și cârnați, cu jucării și globuri. Bun prilej pentru fiecare să cumpărăm cadourile pentru cei dragi, să bucurăm copiii cu o turtă dulce și să ne încălzim la o cană de vin fiert.
Am răsfoit Internetul pentru a afla care orașe găzduiesc anul acesta evenimente dedicate Sărbătorilor de Iarnă. Iată câteva dintre târgurile dintre târgurile organizate în acest an.
După o pauză de un an, Târgul de Crăciun din Bucureşti vine cu două noutăți organizatorice. De data aceasta va avea loc în Piaţa Universităţii, iar intrarea se va face pe bază de bilet pentru cei de peste 12 ani ( 5 lei dacă este cumpărat online, iar luat de la ghișeul de la târg va costa 7 lei). De asemenea, din cauza restricților impuse de Guvern, pentru acces este necesar și certificatul digital Covid-19. Târgul va fi organizat pe esplanada cu statui din Piața Universității. Se deschide pe 26 noiembrie și va ține până pe 26 decembrie 2021. Primăria a făcut cunoscut printr-un comunicat că de la Târg „nu vor lipsi aromele specifice sezonului: cozonacii, prăjiturile, plăcintele, acadelele, turta dulce, ciocolata de casă, băuturile sau gustările calde. Vizitatorii vor găsi zilnic inspirație pentru cumpărături de sezon și cadouri: produse artizanale, globuri pictate manual, clopoței, coronițe, decorațiuni și ornamente.”
Un eveniment similar se va desfășura la Aiud începând cu data de 6 decembrie 2021 în Piața Dr. Constantin Hagea. Iubitorii de patinaj vor avea la dispoziție și un patinoar care va funcționa pentru o perioadă de 55 de zile și va fi disponibil în această perioadă, zilnic, între orele 12:00 – 22:00, cu excepția zilelor de 25 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022 când este închis, iar în zilele de 24 și 31 decembrie 2021 patinoarul este disponibil doar între orele 12:00 – 16:00.
Târgul de Crăciun din Sibiu are o istorie care începe în 2007, anul în care Sibiu a fost Capitală Europeană, câștigându-și un renume chiar și la nivel european. Anul acesta, va fi organizat în Piața Mare și va fi deschis în perioada 26 noiembrie 2021 – 2 ianuarie 2022. Intrarea este liberă, însă pentru a avea acces, oamenii trebuie să prezinte certificatul verde Covid, au anunțat organizatorii.
Oradea este în topul preferințelor turiștilor din România, și nu numai. Transformarea orașului din ultimii ani este remarcabilă și nu putea să nu fie gazda unui Târg de Crăciun. Desfășurat în perioada 3 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022, în jurul deja celebrului brad din Piața Unirii, decorat magic și în acest an cu mii de luminițe. Zeci de căsuțe cu bunătăți, dulciuri ca-n copilărie, decorațiuni și cele mai frumoase cadouri de Crăciun, așteaptă vizitatori și cumpărători. Intrarea este liberă.
Un alt oraș gata de Sărbători este Cluj-Napoca, unde se va desfășura în perioada 26 noiembrie 2021 – 31 decembrie 2021. Primarul Emil Boc, a declarat la un post de radio local, că doar puțin peste 2000 de clujeni vor avea acces simultan (cu intrare liberă, dar pe baza certificatului digital Covid-19) la ediția din acest an a Târgului de Crăciun. „Vor fi 46 de căsuțe cu produse tradiționale, obiecte artizanale realizate de meșteri populari, căsuta lui Moș Crăciun, cupola de lumini, bradul și animație stradală. Nu va fi scenă, tocmai pentru a fi mai mult spațiu și liber, programul artistic va fi doar în zona bradului”, a mai menționat primarul.
Anul acesta și Târgul de Crăciun din Timișoara va fi organizat altfel față de anii precedenți. Conform organizatorilor, pe platoul din fața Operei va fi amenajat un patinoar, iar în parcarea de la Modex va fi amplasat un parc de distracții, iar locurile pentru servit mancarea vor fi pe strada pietonală Mărășești. „In Piața Libertății vom avea amplasată o scenă și vom avea și meșteri și mesteșugari. Pe strada Alba Iulia vom avea doar luminițe, iar în zona dinspre Catedrală, acolo unde în mod tradițional este amplasată ieslea, vom avea un meșter care va sculpta manual personajele din iesle„ a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Camelia Mingasson, director Casei de Cultură Municipiului Timișoara. Deschiderea Târgului de Crăciun va avea loc de Ziua Națională, în 1 Decembrie, iar evenimentele se vor desfășura până în 15 ianuarie 2022, intrarea fiind liberă.
Încheiem cu un târg de weekend, organizat bilunar în București și găzduit de The Legacy Bucharest, str. Gazelei 44 (zona rond Cosbuc – parc Carol). Târgul este o inițiativă a unui grup de asociații și persoane active în promovarea permaculturii, a afacerilor sustenabile și a comerțului etic: The Legacy Bucharest, Casa Semințelor (Banca de Semințe), Sol și Suflet (prima fermă regenerativă din România), REteaua (platforma de oameni, proiecte și organizații sustenabile), Made With Ethics, Semințe libere, Asociația Institutului de Cercetare în Permacultură din România și Asociația România în Tranziție.
La fiecare eveniment veți putea găsi legume și fructe sănătoase și de sezon, crescute cu metode bio, eco sau permacultură, lapte de caju și delicii raw vegane, sucuri naturale din mere și alte combinații de fructe culese direct din livadă, miere locală si siropuri macerate în miere, cosmetice naturale, creme, uleiuri etc. pentru păr și piele, dulcețuri naturale, cu și fără zahăr, compoturi, siropuri, condimente, săruri, plante aromatice, amestecuri de ceaiuri și alte licori. Edițiile din decembrie ale Târgului vor fi pe 4 și 18, între orele 10 – 15. Târgul respectă măsurile Covid-19 în vigoare.
Fotografii: pexel.com