Uitați de faianță și gresie, e vremea travertinului și a marmurei
E timpul să abordăm alte tipuri de placaje pentru pereți, pardoseli sau pavajele, și specialiștii spun că piatra naturală e mai spectaculoasă și are o rezistență foarte bună. Acum putem să alegem materiale care garantează rezistență și impermeabilitate, pe lângă un aspect frumos. Iată câteva exemple de piatră naturală:
Andezitul
Este o rocă magmatică rezultată prin erupție vulcanică, cu o granulație fină, de culoare brună, violetă, până la cenușie. Andezitul este utilizată de sute de ani pentru pavarea drumurilor și a grădinilor, ales datorită rezistenței și durității sale, dar și diversității culorilor sale, foarte dorite în peisagistica urbană din ziua de azi.
Calcarul
Este o rocă sedimentară de culoare alba, cu o structură compactă și masivă, foarte folosită ca element decorativ în construcții. Este aleasă pentru pavarea curții sau grădinii dumneavostră. Pentru păstrarea nuanței este nevoie de păstrarea ei în cele mai bune condiții: vărsarea de lichide trebuie curățată cât mai repede posibil.
Quartzit
Este o piatră foarte rezistentă, alcatuită prin recristalizarea rocilor cu cuarț, având de obicei nuanțe de argintiu, roșiatic, ruginiu, gălbui, albăstrui-verde și care la prima vedere poate fi confundată cu marmura. Utilizare: placări de socluri, fațade, garduri, alei pietonale, terase, fântani arteziene cât și în amenajări interioare.
Travertinul
Lucrul care face diferența între travertin și celelalte pietre naturale se găsește în formarea, duritatea și aspectul său. Caracteristicile aparte care fac din travertin, o piatră atât de folosită, sunt date de eliberarea dioxidului de carbon. Diversitatea de culori și dimensiuni ce se găsește pe piață permite, celor care îl aleg să îl folosească atât la pavaje, cât și la placaje. Surprinde prin duritate, rezistență în timp și la pete, impermeabilitate, aspect, investiție financiară, calitate și lux. Este o alternativă deosebită la veșnicele gresie și faianță.
Plăci de ardezie
Plăcile din ardezie sunt confecționate din cenușă vulcanică sau din lut. Ele nu se degradează și au calități estetice, dar și de izolație. Au o durată lungă de viață, se întrețin ușor, sunt impermeabile și protejează foarte bine împotriva focului.
Marmura
Spre deosebire de travertin, marmura este o rocă naturală metamorfică, cu o duritate mare și o compoziție în care se găsește carbonatul de calciu. Se formează ca rezultat al recristalizării calcarului în urma unor presiunii și căldurii foarte mari din timpul proceselor geologice desfășurate pe perioade îndelungate. Marmura are o eleganță caracteristică și posibilitatea de a obține un lustru perfect. Beneficiind de o porozitate redusă, marmura, mai ales dacă este șlefuită, se comportă exemplar în condiții de umiditate, având o rezistență mare față de acest factor și posibilele sale efecte nedorite.