Vagonul-casă, ciudățenia englezească
Arată a hambar, dar nu este deloc un biet șopron. Mai mult, este una dintre cele ami vechi proiecte de casă ecologică din Europa. Locuința a fost construită prin 2014, undeva în Kent, pe coastă. Dar, surpriză, există și un element-surpriză: casa propriu-zisă este, de fapt, un vagon de pasageri din secolul al XIX-lea.
Arhitecții de la Asociaţii Simon Conder au transformat acest vechi vagon de pasageri într-o casă modernă şi ecologică. Construită în Kent, Marea Britanie, casa utilizează puterea vântului şi energia solară pentru crearea condiţiilor optime de trăi, într-o atmosferă încântătoare.
Vagonul de pasageri este invizibil pentru că el este găzduit în interiorul structurii din lemn, reprezentând nucleul casei şi al zonelor de zi. Frumuseţea locaţiei, a mării şi plajei, este dezvăluită prin intermediul ferestrelor înalte şi de pe terasa circulabilă a acoperişului. Adică, da, te poți plimba sau bea o cafe ape acoperiș, printre panourile fotovoltaice foarte ergonomic amplasate.
Casa are pereţi subţiri şi foarte bine termoizolaţi. Lambriurile exterioare şi lemnul terasei sunt din esenţa de Itajuba, lemn ce provine din America de Sud, cu textură și densitate medie, rezistent la atacul termitelor și al ciupercilor.
Pardoselile şi tâmplăria au fost construite din placaj de mesteacăn. Un şemineu cu lemn este folosit uneori în timpul anotimpului friguros, pentru a suplimenta energia solară, împreună cu încălzirea din pardoseala alimentată de o turbină de vânt.
Energia produsă în exces pe perioada întregului an este direcţionată către reţeaua naţională de electricitate.
Fotografii: Courtesy of Simon Conder Associates