Cum alegi lămpile pentru dormitor

Cum alegi lămpile pentru dormitor

Designul dormitorului principal pune de obicei accentul asupra piesei centrale care poate fi patul său o piesă de artă incredibilă poziţionată deasupra acestuia, fiind completat de culoarea pereţilor şi de decoraţii.

Totuşi, când vine vorba despre crearea unei atmosfere plăcute, relaxante şi confortabile, iluminarea este la fel de importantă ca şi celelalte elemente.

Când alegi lămpi de dormitor însă, nu trebuie să te limitezi la tradiţională pereche de veioze de pe noptieră. Aplicele şi lămpile de podea sunt o modalitate excelentă de a adăuga un plus de stil şi rafinament camerei.

Desingul şi tipul de iluminare
Designerii ştiu că există trei tipuri de iluminare şi vor ţine cont de ele şi în dormitorul principal. Este vorba despre iluminarea ambientală, de accent şi funcţională. Este important să îţi faci un plan de iluminare în mai multe straturi atât în dormitorul principal, cât şi în restul casei. Crearea zonelor de lumină pe niveluri diferite creează o atmosferă plăcută, da viaţa unei camere şi aduce un plus de farmec.

Dormitorul principal este camera în care vei dori să te simţi cât mai bine şi vei dori să fie cât mai plăcut iluminată. Iată câteva lucruri de care ar trebui să ţii cont înainte de a cumpăra lămpi pentru dormitor.

Creează un plan de iluminare
Ţinând cont de dimensiunile camerei şi de zonele funcţionale, vei putea crea un plan de iluminare adecvat. Dacă dormitorul este mic şi îl foloseşti doar pentru a dormi, alegerea lămpilor este foarte simplă şi ține doar de gust şi de preferinţe. Însă, dacă ai un dormitor mare în care există mai multe zone funcţionale, cu siguranţă vei avea nevoie de lămpi pentru birou, pentru colţul de lectură sau pentru masa de toaletă.

Întrebări la care ar trebui să îţi răspunzi
Planul de iluminare pentru un dormitor mare ar trebui să ţină cont de răspunsul la câteva întrebări:

Noptierele sunt suficient de mari pentru a folosi lămpi de masă?

Vei citi sau vei lucra în pat? Dacă da, vei avea nevoie de lămpi care să îţi asigure o lumină intensă.

În dormitor există un birou de lucru sau o zonă de lectură?

Vrei lumini de tavan?

În ce zone ale camerei doreşti mai multă lumină?

De câte lămpi de dormitor ai putea avea nevoie?

Dacă ai un dormitor mic, s-ar putea ca o pereche de lămpi de noptiera să fie suficientă. Însă, dacă ai un dormitor mare, vei dori să ai un corp de iluminat în plafon pe care să îl poţi folosi când faci ordine. Pentru iluminarea ambientală care trebuie să creeze un spaţiu relaxant, vei avea nevoie de lămpi de dormitor.

Caută modelele cu întrerupătoare dimmer şi becuri LED reglabile. Astfel va fi uşor să ai lumina puternică pentru citit şi lumina slabă pentru somn. Chiar dacă dormitorul este folosit de o singură persoană, o pereche de lămpi care flanchează patul creează simetrie şi echilibru şi este recomandată pentru a completa designul dormitorului.

O a treia sursă de lumină ar putea fi o lampă de birou, o lampă de podea aşezată lângă un scaun sau un fotoliu sau o mini lampa de accent pentru o piesă de mobilier artizanala sau o operă de artă. Iluminarea accent completează lumina din dormitor cu linii discrete şi are rolul de a pune în valoare opera de artă sau liniile arhitecturale.

Alegerea lămpilor de dormitor poate fi puţin intimidantă dar, dacă vei ţine cont de lucrurile de mai sus şi de faptul că aceasta poate fi o piesă de accent superbă pentru a seta tonul camerei, ar trebui să te descurci mai uşor!

Foto: pexels.com și unsplah.com