Cum îți amenajezi apartamentul ca să pară mai spațios

Cum îți amenajezi apartamentul ca să pară mai spațios

Amenajarea unei locuințe este o adevărată provocare pentru oricine are cunoștințe minime despre design interior. Iar atunci când este vorba despre un apartament de bloc de dimensiuni reduse sau o garsonieră, să jonglezi cu spațiile cochete și practice în același timp, se poate transforma într-un proces anevoios și costisitor.

Cu cât e mai mic spaţiul, cu atât provocarea de a-l amenaja este mai mare. Pentru crearea iluziei de spațiu și pentru eficientizarea lui trebuie să ai în vedere câteva trucuri pe care le folosesc designerii de interior.

Iată cum poți face un apartament mic să pară mai mare și mai primitor, fără să faci rabat de la piesele de mobilier de care ai nevoie în viața de zi cu zi.

1. Culori deschise – Chiar și cel mai mic apartament poate arăta spațios și confortabil în tonuri luminoase. Cele mai la îndemână alegeri ale designerilor sunt nuanțele de bej, auriu, ivory sau crem, însă nu ar trebui să te limitezi la ele. Camerele mici pot arăta chic în culori deschise și pastelate, fiind în același timp ușor de decorat.

2. Mobilă în stil minimalist – Un spațiu mic te obligă să folosești doar piesele de mobilier strict esențiale, cu cât mai puține ornamente și în culori neutre. Alege piese de mobilier zvelte, cu picioare, ca să ajute la crearea unui spațiu aerisit. Montează rafturi pe pereți și nu te limita doar la nivelul ochilor. Profită de pereții înalți ca să ordonezi cărți sau obiecte de decor. În general, atunci când vine vorba de amenajarea unui apartament de mici dimensiuni, e bine să folosești cât mai multe piese de mobilier cu dublă funcționalitate: canapeaua să se transforme și într-un pat, la nevoie, masa de dining în birou, scaunele de tip taburet pentru spațiul de depozitare etc.

3. Spații de depozitare generoase – Într-un spațiu atât de mic, precum o garsonieră, ai nevoie de zone de depozitare generoase și discrete. Poate fi lada unei canapele, un dressing până în tavan, bine mascat în perete, ori o bibliotecă bine compartimentată.

4. Oglinzile și suprafețele lucioase – Alese cu gust, oglinzile își pot găsi locul și în dormitor sau în bucătărie, nu doar în baie. Oglinzile reflectă lumina și creează iluzia de spațiu deschis și sunt recomandate în încăperile mai întunecoase. Același efect îl au și suprafețele netede, lucioase, precum și finisajele de sticlă.

5. Păstrează ordinea – O casă dezordonată lasă impresia că este mică, înghesuită, chiar dacă pe hârtie are suficienți metri pătrați. Cu reușești să organizezi mai bine spațiile în casă, cromatic vorbind, cu atât ele vor arata mai bine. Investește în două, maxim trei obiecte de decor de tip ”statement”, îndrăznețe, care să atragă toate privirile.

E adevărat că fiecare are propria idee referitoare la ce înseamnă, de fapt, confortul casei sale. Însă aplicând aceste cinci trucuri ale designerilor de interioare te poți bucura de un spațiu mai luminos și mai primitor.

Foto: pexels.com