Erdogan locuiește ca un sultan

Erdogan locuiește ca un sultan

Dacă ar exista o competiție locativă între conducătorii lumii, ar fi câștigată detașat de către reședintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Acesta trăiește în cel mai scump palat rezidențial din lume, supranumit „Palatul alb”, sau „Marele Palat Alb”.

Palatul său prezidențial se află în Ankara, are 1.150 de camere și se întinde pe o suprafață de 3,1 milioane de metri pătrați. Astfel, „Palatul Alb” are o suprafață de 30 de ori mai mare decat Casa Albă. Și depășește Kremlinul sau palatul Louvre.

Palatul a fost finalizat în 2014, și a costat 615 milioane dolari, de două ori mai mult decât s-a prevăzut inițial. Doar covoarele au costat 9 milioane de dolari!

Luxul domnește peste tot. Până și pereții toaletelor este cu tapet din mătase, și nu sunt puține. De asemenea,  complexul mai are și câteva saune, piscine și băi turcești. Dar toate acestea au și un cost de utilizare uriaș. Doar factura la încălzire este peste 700.000 de dolari, în fiecare iarnă.

Pentru a-și asigura intimitatea și protecția, complexul este împrejmuit de un uriaș parc, o adevărată pădure. Și, pentru precauţie, președintele a solicitat și construirea unui buncăr subteran. Antiatomic, desigur…

Pentru a acoperi întreținerea acestui palat și a altor trei vechi palate imperiale de pe vremea otomanilor (folosite în trecut de președinții turci ca și case de protocol), costurile s-au ridicat în 2021, la 60 de milioane de lire turcești (6,63 milioane de euro). La asta se adaugă alte 183 milioane de lire turcești (9,18 milioane de euro) cheltuite pentru cumpărarea unei impresionante flote de autoturisme.

O să spuneți poate că e normal, la urma urmei vorbim de palatul prezidențial al președintelui. Dar totuși, se plătește zilnic 60.000 de lire turcești (6.000 de dolari) doar pentru electricitate… Aceasta înseamnă într-un an 21,6 milioane de lire. Cantitatea de energie electrică utilizată în palat este egală cu media a 17.000 de case. Iar ca voloare, cu aceiași  bani s-ar putea acoperi cheltuielile cu nevoile de bază pentru 250.000 de oameni.

Și Erdogan mai vrea un palat: unul de vară construit în orașul Marmaris, care se află pe coasta din sud-vestul țării, în Golful Okluk din Marea Egee. Iar construcția acestuia se va ridica la aproximativ 640 de milioane de lire (85,6 milioane de dolari). Din nou vorbim de un întreg complex, care de data asta va conține mai multe palate mici, fiecare cu piscină. Dar și trei heliporturi. Totul pe o suprafață impresionantă de 65.000 de metri pătrați, conform informațiilor făcute publice de ziarul Birgün.

Și lucrurile nu se opresc aici. Averea personală a lui Erdogan este estimată la 150 de milioane de euro.

Foto: dw.com, bbc.com, dailynews.com, pixabay.com