Pașii legali pentru închiderea balconului

Pașii legali pentru închiderea balconului

Închiderea balconului pentru a mări spaţiul de locuit sau depozitare este o practică la care apelează foarte mulţi români. Atenţie, însă, ceea ce poate părea o idee bună vă poate aduce sancţiuni usturătoare sau chiar pedeapsa cu închisoarea, dacă lucrarea nu este făcută conform legii.

Cei care se grăbesc să îşi închidă balconul înainte de a obţine autorizaţia de construire de la primărie riscă o amendă de la Primărie cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei. Amenda creşte exponenţial dacă aceste lucrări sunt făcute la clădiri considerate monument istoric sau din zone protejate. În acest caz, orice modificare adusă imobilelor, fără autorizaţie, este considerată infracţiune şi se poate pedepsi chiar cu închisoarea între 3 luni şi un an.

Totuşi, legea prevede că măsurile nu se pot aplica retroactiv, adică dacă lucrările au fost realizate în urmă cu mai mult de 3 ani de la data constatării. Dacă vreţi să vă închideţi balconul, cel mai bine este să apelaţi la o firmă specializată, un constructor care să dea asigurări că lucrarea nu afectează structura de rezistenţă a imobilului şi căruia, desigur, să-i puteţi cere şi garanţie pentru lucrările executate.

Foto: pexels.com