Imortala veioză Eclisse

Best-seller al casei Artemide, lampa Eclisse a fost proiectată de clebrul designer Italian Vico Magistretti în 1965. Fără nicio problemă, și astăzi are aceeași valoare, mai ales într-o paletă de culori ceva mai contemporană.

Iată o privire iute asupra istoriei unui obiect-cult al designului italian din anii șaizeci:

În galaxia lămpilor emblematice a anilor 60, lampa Eclisse de Vico Magistretti ocupă un loc major. Mică, dar mare ca istorie a designului, Eclisse este considerată o lampă de avangardă, una dintre primele care a făcut legătura între formă și funcție, design și utilitate. O rețetă-minune care va face perioada de glorie a designului industrial italian de după război.

Vico Magistretti, apostolul simplității

Înainte de a deveni un maestru al designului Italian, în anii 1960, Vico Magistretti, la fel ca mulți dintre dintre colegii săi, a excelat în arhitectură. Acesta din urmă a ajuns chiar până acolo încât să declare că arhitectura a fost prima lui pasiune, când designul era doar ceva pe care îl făcea „cu mâna stângă”.

Cel care trecuse prin băncile Facultății de Arhitectură din Milano stăpânea la fel de bine această a doua meserie dedicată mobilierului.

În Italia postbelică, Vico Magistretti și colegii săi arhitecți au învățat atât de mult să creeze locuințe. Un argument care îl va marca creativ: el va prefera mereu principiul raționalității în defavoarea excesului de stil. Când Italia a devenit liderul designului industrial, la începutul anilor șaizeci, a devenit unul dintre principalii jucători.

Inspirat de materiale mai inovatoare și mai în ton cu funcționalitatea cerută de vremuri, și-a imaginat unul dintre viitorii bestselleruri în designul italian: lampa Eclisse (eclipsă).

1965. Editura Artemide în catalogul său marile nume din design și arhitectură. Printre ei, Vico Magistretti. El creează o mini lampă care se limitează la distracție și design. Culorile și curbele seducătoare sunt materiile prime ale designului pentru Vico.

Preferând o carcasă dublă, una fixă și alta mobilă, Vico Magistretti oferă publicului larg o lampă mică cu luminozitate fluctuantă, o structură metalică vopsită disponibilă în alb, roșu sau portocaliu.

Ca lampă de noptieră, lampă de perete sau mică lampă auxiliară, această creație și-a găsit rapid un loc în rândul publicului vremii.

În 1967, Vico Magistretti a câștigat cel mai mare premiu Italian de design, Compasso d´Oro, pentru această lampă mică de o simplitate exemplară. Apoi a intrat în colecția permanente a MoMa din New York …

Lampa Eclisse continuă să seducă noile generații, sensibile la estetica practică și mitică a designului italian al anilor ’60. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Vico Magistretti, editorul Artemide îi aduce un omagiu designerului italian cu o ediție specială a modelului său esențial de veioză.