Acasă Blog Pagina 32

David Chipperfield. Un arhitect nobil.

David Chipperfield este un arhitect versatil a cărui talent, manifestat în nenumărate proiecte unice și ușor reconoscibile, i-a adus pe lângă zeci de premii de specialitate și titulatura de Sir.

Născut în Marea Britanie în 1953, Sir David Chipperfield a cochetat în anii adolescenței cu ideea de a devenii medic veterinar. A crescut în zona rurală, așa că nu ne uimește pasiunea sa pentru animale și natură. Povestește amuzat că era un elev leneș, cu puține șanse de a excela la istorie sau Engleză, dar bun la arte și sport. Profesorul său de arte din liceu i-a recomandat să urmeze Kingston School of Art, unde a fost remarcat de către profesorii de arhitectură și încurajat să se transfere la Architectural Association School of Architecture. Spre surprinderea sa a fost acceptat.

Încă din anii de facultate a colaborat cu arhitecții celebrii din Anglia, a participat și câștigat concursuri de arhitectură, uimind prin modul aparent simplist al lucrărilor sale. Încă din acei ani și-a conturat viziunea despre arhitectură, afirmând deseori că el consideră că un arhitect trebuie să ia în considerare în lucrările sale „valorile sociale în detrimentul ideilor personale”. Această viziune i-a adus, cum spuneam, recunoaștere. Zeci de premii atât pentru lucrările de arhitectură publice, civile, urbane sau private, cât și pentru cele de design de mobilă și obiecte de decor. Cel mai recent chiar acum câteva zile, din partea Urban Land Institute din Germania. A contribuit de-a lungul timpul la amenajarea a sute de lucrări publice și private, răspindite pe trei continente. Biroul omonim de arhitectură pe care-l conduce, are sedii în Londra, Berlin, Milano și Shanghai.

Chipperfield este cunoscut pentru capacitatea sa de a proiecta până la cel mai mic detaliu, proiectele sale fiind emblematice pentru consistență arhitecturală, socială și intelectuală.

Una dintre lucrările care-l reprezintă cel mai bine este The Hepworth Wakefield din West Yorkshire. Alte proiecte celebre sunt Amorepacific Headquarters din Seoul și Museum of Modern Literature din Marbach am Neckar.

În primii ani de carieră s-a făcut remarcat în lumea modei ca designer de magazine de prezentare, având în portofoliu nume ca Persol sau Valentino. Una dintre primele sale colaborări a fost cu Issey Miyake pentru shop-ul acestuia din Londra. Parteneriatul, de zeci de ani de altfel, i-a deschis ușa spre Japonia, țară în care a lucrat și locuit, și care a cărei cultură l-a influențat. Obiectele sale de mobilă se remarcă printr-un stil minimalist, funcțional.

V-am spus încă de la început că David Chipperfield este o personalitate versatilă, lucru reflectat în calitatea sa de editor a revistei de specialitate Domus. Timp de un an a avut oportunitatea de a împărtăși viziunea sa despre arhitectură, schimbări climatice, inegalitate socială sau sărăcie. A subliniat încă odată că arhitectura nu înseamnă clădiri frumoase, că atunci am vorbi despre decorațiui urbane. Puteți răsfoi arhiva Domus aici: www.davidchipperfield.com/domus-2020

Sir Chipperfield a fost de asemenea primul arhitect britanic care a coordonat Bienala de la Veneția, în 2012. Tema bienalei a fost “Common Ground”, făcând referire la spațiul comun unde ideile tuturor, oricât de diferite par a fi, se întâlnesc spre binele întregului. Sub coordonarea sa, bienala a pus accent pe arhitectură nu pe arhitecți, pentru că David Chipperfield consideră că arhitectura poate schimba lumea dacă este făcută fără orgoliu.

În final, vă recomand să-l descoperiți pe omul David Chipperfield ascultând un podcast ce-l are ca invitat. E frumos să descoperi un om modest, care consideră că mai degrabă este muncitor decât talentat, lăcând locul întâi pentru alți colegi de breaslă. https://open.spotify.com/episode/6dAXqaXqn0PieVei857MFH.

Foto: www.davidchipperfield.com

Cărți vechi. Decorațiuni noi.

0

Ai o grămadă de cărți vechi, nu te-nduri să le arunci, dar nici nu mai ai trebuință de ele? Te-ai săturat să vezi cum adună praful, stivuite într-un colț?

În loc să le duci la gunoi, refolosește-le cu înțelepciune. Nu uita, în noua paradigm mondială, nu mai aruncăm, ci dăm o nouă utilitate sau reciclăm.

Așa că, din cărți vechi putem crea elemente decorative ieșite din comun, de mare efect. Unele decorații necesită doar câteva minute și puțină imaginație.

Poți înveli o vază, poți împacheta un ghiveci, poți face un picior de veioză unic, sau un perete-expoziție care va atrage multe priviri. Și pentru a rămâne pe o notă originală, ați putea opta pentru cartea-terariu.

Foto: pexels.com

Decembrie, luna de turtă dulce

0

Turta dulce… mult aduce. Un desert simbol al lunilor de iarnă, ce ne aduce aminte de povești cu copii curajoși rostite blând de bunici sfătoși. O amintire idilică a zilelor de iarnă când Moși cu daruri în spinare pornesc prin lume în căutarea copiilor cuminți. Iar în decembrie, toți redevenim copii… cuminți.

Înainte de a vă da o rețetă foarte simplă de turtă dulce, să amintim ingredientele cheie ce dau un gust inconfundabil acestui desert de sărbătoare, îi dau o aromă de „mai vreau o bucată”: vanilie, ghimbir, scorțișoară, cuișoare și allspice, melasă și zahărul brun.

Avem nevoie de 145g de unt nesărat (la temperatura camerei) 150g de zahăr (cum spuneam de preferat brun), 200 g de melasă, 1 ou (la temperatura camerei), o linguriță de extract de vanilie, 438g de făină, o linguriță de praf de copt, 1/2 linguriță sare, 1 lingură de ghimbir măcinat, 1 linguriță de scorțișoară măcinată, și câte 1/2 lingurițe de cuișoare ți allspice.

Amestecați untul pentru a căpăta o testură cremoasă, după care adăgați treptat zahărul și melasa. Când zahărul este topit și melasa bine incorporată, adugați oul și vanilia. Continuați să amestecați până când compoziția are o testură cremoasă. Incorporați treptat făina (care a fost amestecată în prelabil cu praful de copt, sarea, ghimbirul și condimentele). Va rezulta un aluat gros și lipicios. Împărțiți aluatul în două, fiecare parte înveliți-o în folie de plastic. Aplatizați aluatul, dându-i forma unui blat de pizza și puneți-l în frigider pentru minim 3 ore. Este o etapă esențială. Dacă puteți să-l lăsați peste noapte în frigider, cu atât mai bine.

Pentru a coace turta, încălziți cuptorul la 177°C. Pregătiți tava/tăvile de copt. Cel mai simplu este să folosiți hârtie de copt. Dacă nu aveți, ungeți tava cu un și presărați puțină făină.

Puneți făină și pe masa de lucru și cu ajutorul unui sucitor întindeți blatul până are 0,5 – 0, 8 mm, iar mai apoi decupați-l cu ajutorul unor forme pentru biscuiți sau cu ajutorul unui pahar. Nu vă faceți probleme dacă aluatul abia scos din frigider, crapă pe margine.  Aluatul rămas după decupare, frământați-l puțin, puneți-l din nou în frigider, reluând etapele până terminați tot aluatul. Dacă nu aveți timp să coaceți tot aluatul pregătit sau e prea mult pentru nevoile dumneavoastră, să știți că poate fi păstrat în frigider învelit în folie de plastic până la o săptămână.

Puneți tăvile în cuptor. În funcție de dimensiunea dată, aveți de așteptat între 8 și 12 minute să se rumenească, așa că verificați după 7 minute. Cu cât stă mai mult în cuptor cu atât turta va fi mai dură. Important este să nu o ardeți.

După ce ați scos tava din cuptor așteptați câteva minute să se răcească înainte de a o așeza pe un platou. Doar când este răcită complet puteți să o decorați, dacă doriți.

Pentru grazură aveți nevoie de un 1 albuș de ou, 150g zahăr pudră, câteva picături de zeamă de lămâie și (opțional) coloranți alimentari. Într-un bol se bate albușul, iar când devine spumă se adaugă treptat zahărul pudră până se obține o pastă consistentă. La final se adaugă treptat și zeama de lămâie. La alegere, se poate colora sau lăsa pasta albă. Dacă nu aveți ustensile specile (poșuri) pentru decorat prăjituri, puneți pasta obținută într-o pungă de plastic. Tăiați-o un colț și decorați cu ajutorul ei figurinele de turtă dulce.

După ce se usucă, puteți pune pe un platou acoperit cu un capac transparent sau le puteți atașa un șnur și le agățați în brad pe post de globuri. La temperatura camerei, turta dulce se păstrează cam o săptămână.

Foto: pexels.com

Scoala de mobila: Cum iti faci singur un dulap, simplu si rapid!

0

In acest episod Scoala de Mobila, Alin Buga si Cristian Gavan de la MAM BRICOLAJ iti arata cum sa iti faci singur un dulap in materialul video urmator.

Pentru mai multe informatii despre design, arhitectura si nu numai ne gasiti si pe: https://www.casamagazin.ro/emisiunitv/

https://casacd.ro/

Share and subscribe YouTube : @COOL LIFE CHANNEL

https://www.facebook.com/casamagazin

https://www.instagram.com/casacd.ro/

https://twitter.com/CasaMagazin

Casa Magazin, amenajare vila care a pornit de la o masa inteligenta si culoarea verde

0

In editia cu numarul opt Casa Magazin a fost prezentata amenajarea unei vile pentru o familie cu trei copii. Designul a fost realizat de catre Camelia Radu. Casa ideală este pentru fiecare familie alta, adică niciodată un singur model de casă nu va întruni toate cerințele, nevoile, aspirațiile tuturor.

Va prezentam amenajare unei locuinte ai carui beneficiarii sunt o familie tanara cu trei copii si a caror solicitare a fost cromatica. Linia amenajarii a fost data de utilizarea unui mix de elemente din stilurile clasic si minimalist. Intregul design a avut ca punct de pornire cateva obiecte de mobilier printre care si o masa dotata cu tehnologie smart care troneaza in living.

Cromatica este una vesela care imbina tonurile de verde si albastru imblanzite cu nunate pastel. Daca parterul este destinat zonei de zi la etaj au fost amenajate dormitoarele. Scara face trecerea catre un stil mai clasic iar aici formele rotunde sunt contrabalansate de liniile drepte ale mobilierului. In dormitorul matrimonial, obiectul de referinta al designului este patul verde.

Camera copiilor a fost transformata intr-o poveste, iar spatiul alocat este unul destul de generos. Aici spatiile de depozitare au fost gandite cu foarte multa atentie si integrate intelligent in obiectele de mobilier. Baile si bucatria sunt si ele integrate cu multa grija in design, asigurandu-se continuitate prin utilizarea inteligenta a culorilor dar si afinisajelor.

Pentru mai multe informatii despre design, arhitectura si nu numai ne gasiti si pe:

https://www.casamagazin.ro/emisiunitv/

https://casacd.ro/

Share and subscribe YouTube : @COOL LIFE CHANNEL

https://www.facebook.com/casamagazin

https://www.instagram.com/casacd.ro/

https://twitter.com/CasaMagazin

Mai multe sfaturi de la Victor pe canalul sau de YouTube: @VICTOR GROSU