Acasă Blog Pagina 32

Casa Magazin, episodul 9

0

Casa Magazin este un program care prezinta informatii utile celor interesati de piata constructiilor si a designului interior. Emisiunea este difuzata in fiecare sambata de la ora 9.20 pe @Digi24 si este prezentata de catre arhitectul @VICTOR GROSU

Decembrie este o lună de sărbătoare, iar interioale caselor noastre pot fi transformate în povești. Anul acesta, însă, chiar și pentru sezonul festiv se poartă minimalismul. Liniile sunt clare, culorile restrânse iar decorațiunile sunt din materiale naturale. Sărbătorile, în acest an, sunt despre intimitate și expresivitate personală. In acest episod sunt prezentate urmatoarele subiecte:

  • 5 trucuri de design interior
  • Ce presupune amenajarea unui showroom
  • Stilul minimalist in amenajarile interioare
  • Servicii conexe pentru piata imobiliara

 

Pentru mai multe informatii despre design, arhitectura si nu numai ne gasiti si pe:

https://www.casamagazin.ro/emisiunitv/

https://casacd.ro/

Share and subscribe : @COOL LIFE CHANNEL

https://www.facebook.com/casamagazin

https://www.instagram.com/casacd.ro/

https://twitter.com/CasaMagazin

Mai multe sfaturi de la Victor pe canalul sau: @VICTOR GROSU

Care este cea mai bună vopsea pentru beton?

0

Suprafeţele din beton necesită o abordare diferită a vopselei care trebuie să fie rezistenta, durabilă şi să facă faţă greutăţilor şi forţelor de tracţiune.

Care este cea mai bună vopsea pentru beton?Ca material de construcţie, betonul nu beneficiază de toată atenţia, fiind deseori neglijat şi lăsat neprotejat. Pentru a rezista, însă, suprafeţele de beton ar trebui tratate în mod corespunzător, iar acoperirea cu o vopsea bună poate fi salvatoare.

Aceasta poate schimba culoarea suprafeţelor din beton care devin mai atractive, adăugând totodată un strat de protecţie. Astfel, terasă, podeaua garajului sau pereţii subsolului vor arăta mai bine şi, totodată, devin mai durabile şi mai rezistente.

Tipuri de vopsea pentru beton
Există două tipuri de vopsea pentru beton, fiecare cu avantajele şi dezavantajele ei.

Vopsea acrilică din latex – Este un produs pe bază de apă care se aplică uşor pe suprafeţele zidite. Se poate utiliza pentru a vopsi podelele, pereţii, treptele sau orice altă suprafaţă de beton. Este mai puţin durabilă decât vopseaua epoxidică, dar mai accesibilă ca preţ. Unele acrilice conţin particule mici care creează o suprafaţă antiderapantă ideală pentru pasarele şi trepte exterioare.

Vopsea epoxidică – Este o altă opţiune excelentă pentru suprafeţe din beton, extrem de durabilă şi rezistentă la şocuri, greutate şi forţe de tracţiune. Acopeririile cu vopsea epoxidică pot fi strălucitoare, netede şi decorative. Pardoselile devin solide, impermeabile şi rezistente la pete şi substanţe chimice.

Când vei alege tipul de vopsea de beton, pentru a beneficia de toate avantajele, va trebui să ţii cont de câţiva factori importanţi.

Aplicaţia care necesită vopsea pentru beton
Locul şi modul în care intenţionezi să foloseşti vopseaua pentru beton au o mare greutate atunci când alegi produsul potrivit. Vopselurile pentru beton nu funcţionează toate la fel de bine în aer liber sau în interior, suprafeţe verticale sau orizontale. De aceea, trebuie să te asiguri că ceea ce alegi este adecvat aplicaţiei tale.

Rezistenţa la intemperii
Suprafeţele exterioare sunt supuse schimbărilor climatice pe tot parcursul anului. Acestea se supraîncălzesc sub razele soarelui vară, iar iarna îngheaţă, ceea ce poate duce la decolorare şi crăpare, iar apa se poate inflitra, ajungând la beton. De aceea, pentru a proteja adecvat suprafeţele din exterior este necesară alegerea unei vopsele rezistenta la intemperii. Cu toate că nu vor dura la nesfârşit, vopselurile epoxidice de exterior rezistă cel mai bine şi necesită întreţinere minimă.

Nuanţa de culoare
Vopseaua de beton se poate găsi într-o gamă largă de culori. Pentru efecte şi nuanţe unice, vopseaua epoxidică este cea mai recomandată. Aceasta este uşor de personalizat şi ideală pentru diverse proiecte de interior sau exterior.

Luciul
Suprafaţa vopsită poate avea un finisaj mat sau lucios. Suprafeţele lucioase reflectă lumina, arată fascinant şi sunt uşor de curăţat. Pe de altă parte, dacă îţi doreşti ca zidăria să se armonizeze mai bine cu fundalul, o vopsea mată este mai potrivită. Suprafeţele epoxidice sunt lucioase în mod natural, dar se pot trata adecvat pentru a deveni mate. Merită reţinut că vopseaua lucioasă este mai rezistentă la pete şi zgârieturi, dar poate fi alunecoasă. De aceea, dacă alegi o vopsea lucioasă pentru pardoseală, ar trebui să te asiguri că este antiderapantă.

Lavabilitate
Este important ca la alegerea tipului de vopsea de beton să se ţină cont de gradul de lavabilitate a acesteia. Datorită faptului că sunt pe bază de apă, vopselurile de latex se pot curăţa uşor cu apă şi detergent. Pe de altă parte, vopselurile epoxidice se curăţa mai dificil, fiind necesare substanţe chimice mai dure care să îndepărteze mizeria.

Longevitate
Vopsirea suprafeţelor de beton poate fi obositoare, mai ales dacă este vorba despre un garaj sau un subsol. Această operaţie implică eliberarea spaţiului şi curăţarea foarte atentă a suprafeţelor. De aceea, durata de viaţă a vopselei este importantă. În vreme ce vopseaua de latex durează aproximativ doi ani, cea epoxidică rezistă mai bine în timp, în special pe podele.

Foto: pexels.com și unsplash.com

David Chipperfield. Un arhitect nobil.

David Chipperfield este un arhitect versatil a cărui talent, manifestat în nenumărate proiecte unice și ușor reconoscibile, i-a adus pe lângă zeci de premii de specialitate și titulatura de Sir.

Născut în Marea Britanie în 1953, Sir David Chipperfield a cochetat în anii adolescenței cu ideea de a devenii medic veterinar. A crescut în zona rurală, așa că nu ne uimește pasiunea sa pentru animale și natură. Povestește amuzat că era un elev leneș, cu puține șanse de a excela la istorie sau Engleză, dar bun la arte și sport. Profesorul său de arte din liceu i-a recomandat să urmeze Kingston School of Art, unde a fost remarcat de către profesorii de arhitectură și încurajat să se transfere la Architectural Association School of Architecture. Spre surprinderea sa a fost acceptat.

Încă din anii de facultate a colaborat cu arhitecții celebrii din Anglia, a participat și câștigat concursuri de arhitectură, uimind prin modul aparent simplist al lucrărilor sale. Încă din acei ani și-a conturat viziunea despre arhitectură, afirmând deseori că el consideră că un arhitect trebuie să ia în considerare în lucrările sale „valorile sociale în detrimentul ideilor personale”. Această viziune i-a adus, cum spuneam, recunoaștere. Zeci de premii atât pentru lucrările de arhitectură publice, civile, urbane sau private, cât și pentru cele de design de mobilă și obiecte de decor. Cel mai recent chiar acum câteva zile, din partea Urban Land Institute din Germania. A contribuit de-a lungul timpul la amenajarea a sute de lucrări publice și private, răspindite pe trei continente. Biroul omonim de arhitectură pe care-l conduce, are sedii în Londra, Berlin, Milano și Shanghai.

Chipperfield este cunoscut pentru capacitatea sa de a proiecta până la cel mai mic detaliu, proiectele sale fiind emblematice pentru consistență arhitecturală, socială și intelectuală.

Una dintre lucrările care-l reprezintă cel mai bine este The Hepworth Wakefield din West Yorkshire. Alte proiecte celebre sunt Amorepacific Headquarters din Seoul și Museum of Modern Literature din Marbach am Neckar.

În primii ani de carieră s-a făcut remarcat în lumea modei ca designer de magazine de prezentare, având în portofoliu nume ca Persol sau Valentino. Una dintre primele sale colaborări a fost cu Issey Miyake pentru shop-ul acestuia din Londra. Parteneriatul, de zeci de ani de altfel, i-a deschis ușa spre Japonia, țară în care a lucrat și locuit, și care a cărei cultură l-a influențat. Obiectele sale de mobilă se remarcă printr-un stil minimalist, funcțional.

V-am spus încă de la început că David Chipperfield este o personalitate versatilă, lucru reflectat în calitatea sa de editor a revistei de specialitate Domus. Timp de un an a avut oportunitatea de a împărtăși viziunea sa despre arhitectură, schimbări climatice, inegalitate socială sau sărăcie. A subliniat încă odată că arhitectura nu înseamnă clădiri frumoase, că atunci am vorbi despre decorațiui urbane. Puteți răsfoi arhiva Domus aici: www.davidchipperfield.com/domus-2020

Sir Chipperfield a fost de asemenea primul arhitect britanic care a coordonat Bienala de la Veneția, în 2012. Tema bienalei a fost “Common Ground”, făcând referire la spațiul comun unde ideile tuturor, oricât de diferite par a fi, se întâlnesc spre binele întregului. Sub coordonarea sa, bienala a pus accent pe arhitectură nu pe arhitecți, pentru că David Chipperfield consideră că arhitectura poate schimba lumea dacă este făcută fără orgoliu.

În final, vă recomand să-l descoperiți pe omul David Chipperfield ascultând un podcast ce-l are ca invitat. E frumos să descoperi un om modest, care consideră că mai degrabă este muncitor decât talentat, lăcând locul întâi pentru alți colegi de breaslă. https://open.spotify.com/episode/6dAXqaXqn0PieVei857MFH.

Foto: www.davidchipperfield.com

Cărți vechi. Decorațiuni noi.

0

Ai o grămadă de cărți vechi, nu te-nduri să le arunci, dar nici nu mai ai trebuință de ele? Te-ai săturat să vezi cum adună praful, stivuite într-un colț?

În loc să le duci la gunoi, refolosește-le cu înțelepciune. Nu uita, în noua paradigm mondială, nu mai aruncăm, ci dăm o nouă utilitate sau reciclăm.

Așa că, din cărți vechi putem crea elemente decorative ieșite din comun, de mare efect. Unele decorații necesită doar câteva minute și puțină imaginație.

Poți înveli o vază, poți împacheta un ghiveci, poți face un picior de veioză unic, sau un perete-expoziție care va atrage multe priviri. Și pentru a rămâne pe o notă originală, ați putea opta pentru cartea-terariu.

Foto: pexels.com

Decembrie, luna de turtă dulce

0

Turta dulce… mult aduce. Un desert simbol al lunilor de iarnă, ce ne aduce aminte de povești cu copii curajoși rostite blând de bunici sfătoși. O amintire idilică a zilelor de iarnă când Moși cu daruri în spinare pornesc prin lume în căutarea copiilor cuminți. Iar în decembrie, toți redevenim copii… cuminți.

Înainte de a vă da o rețetă foarte simplă de turtă dulce, să amintim ingredientele cheie ce dau un gust inconfundabil acestui desert de sărbătoare, îi dau o aromă de „mai vreau o bucată”: vanilie, ghimbir, scorțișoară, cuișoare și allspice, melasă și zahărul brun.

Avem nevoie de 145g de unt nesărat (la temperatura camerei) 150g de zahăr (cum spuneam de preferat brun), 200 g de melasă, 1 ou (la temperatura camerei), o linguriță de extract de vanilie, 438g de făină, o linguriță de praf de copt, 1/2 linguriță sare, 1 lingură de ghimbir măcinat, 1 linguriță de scorțișoară măcinată, și câte 1/2 lingurițe de cuișoare ți allspice.

Amestecați untul pentru a căpăta o testură cremoasă, după care adăgați treptat zahărul și melasa. Când zahărul este topit și melasa bine incorporată, adugați oul și vanilia. Continuați să amestecați până când compoziția are o testură cremoasă. Incorporați treptat făina (care a fost amestecată în prelabil cu praful de copt, sarea, ghimbirul și condimentele). Va rezulta un aluat gros și lipicios. Împărțiți aluatul în două, fiecare parte înveliți-o în folie de plastic. Aplatizați aluatul, dându-i forma unui blat de pizza și puneți-l în frigider pentru minim 3 ore. Este o etapă esențială. Dacă puteți să-l lăsați peste noapte în frigider, cu atât mai bine.

Pentru a coace turta, încălziți cuptorul la 177°C. Pregătiți tava/tăvile de copt. Cel mai simplu este să folosiți hârtie de copt. Dacă nu aveți, ungeți tava cu un și presărați puțină făină.

Puneți făină și pe masa de lucru și cu ajutorul unui sucitor întindeți blatul până are 0,5 – 0, 8 mm, iar mai apoi decupați-l cu ajutorul unor forme pentru biscuiți sau cu ajutorul unui pahar. Nu vă faceți probleme dacă aluatul abia scos din frigider, crapă pe margine.  Aluatul rămas după decupare, frământați-l puțin, puneți-l din nou în frigider, reluând etapele până terminați tot aluatul. Dacă nu aveți timp să coaceți tot aluatul pregătit sau e prea mult pentru nevoile dumneavoastră, să știți că poate fi păstrat în frigider învelit în folie de plastic până la o săptămână.

Puneți tăvile în cuptor. În funcție de dimensiunea dată, aveți de așteptat între 8 și 12 minute să se rumenească, așa că verificați după 7 minute. Cu cât stă mai mult în cuptor cu atât turta va fi mai dură. Important este să nu o ardeți.

După ce ați scos tava din cuptor așteptați câteva minute să se răcească înainte de a o așeza pe un platou. Doar când este răcită complet puteți să o decorați, dacă doriți.

Pentru grazură aveți nevoie de un 1 albuș de ou, 150g zahăr pudră, câteva picături de zeamă de lămâie și (opțional) coloranți alimentari. Într-un bol se bate albușul, iar când devine spumă se adaugă treptat zahărul pudră până se obține o pastă consistentă. La final se adaugă treptat și zeama de lămâie. La alegere, se poate colora sau lăsa pasta albă. Dacă nu aveți ustensile specile (poșuri) pentru decorat prăjituri, puneți pasta obținută într-o pungă de plastic. Tăiați-o un colț și decorați cu ajutorul ei figurinele de turtă dulce.

După ce se usucă, puteți pune pe un platou acoperit cu un capac transparent sau le puteți atașa un șnur și le agățați în brad pe post de globuri. La temperatura camerei, turta dulce se păstrează cam o săptămână.

Foto: pexels.com